Praagse lente

Gezien in Praag op 16 en 17 april 2018:

Afbeeldingsresultaat voor European Cities Marketing tourism prague

Bron: European Cities Marketing

Het toerisme in Praag voelde als een plaag. Pas half april was het, maar de zon stak al fel in mijn gezicht. ’s Middags om drie uur op een doordeweekse dag was er op de Karelsbrug geen doorkomen meer aan. Ik was in de Tsjechische hoofdstad op uitnodiging van de Nederlandse ambassade om te spreken over nieuwe vormen van stedelijke planning. Praag legt de laatste hand aan een nieuw masterplan, vandaar. Aan het plan is liefst tien jaar gewerkt. Nu is het woord aan de bevolking. Voorafgaand aan de lezing in het nieuwe architectuurcentrum CAMP stak ik de rivier over. De lange middeleeuwse brug leek op een gruwelijke kermis. Praag wordt keihard getroffen door het wereldtoerisme. In 2016 kwamen er ruim 7 miljoen toeristen naar de Tsjechische hoofdstad, waarvan 6 miljoen buitenlanders, de meesten uit Duitsland. Een groei van 7 procent. Nieuw is toerisme uit China, Japan en Zuid-Korea. Afgelopen jaar groeide het aantal toeristen verder, tot liefst 15,8 miljoen, maar dat aantal gold heel Tsjechië. Daarvan kwamen 10 miljoen uit het buitenland. Voor Praag zelf betekende het een groei van 11 procent. De regering probeert de toeristen te verleiden om ook andere steden in Tsjechië te bezoeken, maar dat is allerminst eenvoudig. Volgens de minister is het probleem van het massatoerisme in Praag nog lang niet zo erg als in Barcelona of Venetië. Echter met zijn 16,7 miljoen overnachtingen in 2016 overtrof ze steden als Wenen en Amsterdam. Praag staat in de top vijf van toeristensteden in Europa.

Sinds drie jaar zijn er rechtstreekse vluchten tussen China en de Tsjechische hoofdstad. Dat verklaart de onstuimige groei van toeristen uit China, in 2017 met liefst 25 procent. Op een lokale tram zag ik Quatar Airways groot adverteren. Ook het Midden-Oosten wordt een serieuze speler. Los van zulke nieuwe herkomstgebieden wordt de groei veroorzaakt doordat mensen steeds langer vakantie nemen. Bestonden stedentrips tot voor kort uit gemiddeld twee overnachtingen, tegenwoordig zijn dat er vier. Maar de belangrijkste boosdoener is het internet. Ook Praag worstelt met Airbnb en Booking.com. Sinds 2007 zijn reisbureaus vervangen door do-it-yourself arrangementen, al zag ik nog steeds opvallend veel grote groepen door de straten sjokken. Praag probeert de toeristenstroom te spreiden, maar dat lukt niet erg. De voormalige communistische stad is een sterspeler geworden, de revenuen stromen de arme gemeente binnen, de lokale bevolking – decennialang geïsoleerd achter het IJzeren Gordijn – maakt kennis met de rest van de wereld. Toerisme heeft ook voordelen. Iemand stelde niettemin voor om de grens voor buitenlanders snel opnieuw weer te sluiten. Ikzelf zou entree heffen op de Karelsbrug en de directe omgeving van de beide bruggenhoofden onderwerpen aan een streng regime. Disneyficatie met methoden van Disney bestrijden. Als je de inwoners van Praag raadpleegt zou je op deze en op meer maatregelen kunnen komen. Een stad, vertelde ik die avond in CAMP, zit vol met goede ideeën. Een kwestie van heel veel mensen laten spreken (‘cheap talks’), en al het besprokene aggregeren en de meest genoemde voorstellen serieus beproeven. In ieder geval niet wachten op dat trage masterplan.


Posted

in

by

Comments

One response to “Praagse lente”

  1. Paul Rijnaarts Avatar

    Het toerisme is een tijdelijke plaag, omdat de helft van de wereldbevolking nu kan reizen en weer eens de helft daarvan daartoe ook economisch in staat is en het vooral ook doet. Het is een inhaalslag van velen, maar grote aantallen vroegere reizigers beginnen zich om die reden terug te trekken. Daar komen binnenkort ook maatregelen bij om het vliegen voor de echte en dus ook milieukosten te laten opdraaien. Bovendien moet de luchtvaart binnenkort over op Waterstof in plaats van Kerosine en dat zal het absolute dieptepunt in de kosten van vliegen, wat we nu kennen, snel laten wegebben. Het vliegen gaat weer redelijk wat kosten en dan zijn we een deel van de massa’s kwijt. Het wordt in al die toeristensteden ook voor de inwoners en werkers weer een stuk gezelliger. Met als gunstig gevolg ook weer een warmer welkom voor de toerist die nog wel overblijft. Jammer voor die overige driekwart van de wereldbevolking uit de aanhef. Die zullen de wereld nooit leren kennen, behalve via hun door de staat of rebellengroep gedomineerde televisie. En in die gevallen kiezen ze toch liever voor een Hollywood-droom.
    Paul Rijnaarts

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *