Hoezo toeristische topbestemming

Gelezen in ‘City Travel & Tourism Impact 2018’:

Afbeeldingsresultaat voor city travel and tourism impact 2018

Nee, Amsterdam behoort zeker niet tot de topbestemmingen in de wereld als het om toerisme en reizen gaat. Gezien alle ophef zou je bijna denken van wel, maar toch is het niet zo. In het nieuwe ‘City Travel & Tourism Impact 2018’ komt de Nederlandse hoofdstad gewoon niet voor. De belangrijkste bestemming in de wereld, aldus de World Travel & Tourism Council in haar jaarlijkse overzicht, is Shanghai, gevolgd door Beijing, Parijs, Orlando, New York, Tokio, Bangkok, Mexico City, Las Vegas, Shenzhen, Guangzhou, Londen, Hongkong, Miami. Nee, Amsterdam prijkt eens niet in de top 20. Zelfs relatief, dus afgemeten naar de omvang van de stad, komt Amsterdam niet in de top 20 voor. Dan heeft het Marokkaanse Marrakech eerder reden tot klagen. Of Antalya, Dubrovnik, Las Vegas, Venetië, Dubai. Nee, Amsterdam is helemaal geen wereldspeler als het om toerisme gaat. In Europa loopt de as van het toerisme nog altijd van Rome via Parijs naar Londen. Wel groeit het aandeel van steden in het wereldwijde toerisme. Dat aandeel is nu al 47% .

Met name de Chinese steden veroveren de wereld. Dat geldt zeker voor Macao. In Hongkong spenderen de toeristen het meeste geld, daarna volgen Macau, Dubai, New York, Bangkok, Singapore. Vanzelfsprekend ontbreekt de Nederlandse hoofdstad volkomen in dit rijtje. Amsterdam is ook geen ‘gateway’. Dat zijn Shanghai, Beijing, Parijs, Orlando, New York, Tokio, Bangkok, Mexico City. Nee, Dublin doet het in dat opzicht altijd nog beter. En ook behoort Amsterdam niet tot de snelste groeiers. Dat zijn Abu Dhabi, Teheran, Chongqing, Lagos, Singapore. Relatief dan toch wel misschien, want Amsterdammers ervaren het sinds 2014 toch aan den lijve? Nee dus. Dat zijn eerder steden als Manila, Cairo, Madrid, Abu Dhabi, Londen, Riyad. Wel staat Amsterdam op plek 16 als het gaat om het aandeel van de werkgelegenheid in toerisme in de totale werkgelegenheid van de stad (9%). En ook heeft het toerisme naar Amsterdam binnen Nederland een relatief hoog aandeel (33%). Nee, Amsterdam is absoluut en zelfs relatief geen wereldspeler als het om toerisme gaat. Dan eerder nog Barcelona. Die stad staat op plaats 15 als het gaat om het aandeel internationale toeristen (8,9%). De rest van de wereld begrijpt al die humbug in het Amsterdamse niet vanwege die letters en die hotels en die bierfietsen en die Airbnb-appartementen en die nutellawinkels. Of misschien is Amsterdam wereldleider in het aantrekken van een hinderlijk soort toerisme. Een toerisme dat veel op straat verblijft. Maar daarover verstrekt de Impact helaas geen cijfers.


Posted

in

,

by

Comments

One response to “Hoezo toeristische topbestemming”

  1. Stephen Hodes Avatar

    Beste Zef, dit kan je niet serieus menen. Natuurlijk is Amsterdam geen wereldspeler als het om (internationale) toerisme gaat. Wie heeft dat ooit gezegd? Amsterdam is een ‘dorp’ in vergelijking met de topsteden zoals Shanghai en Beijing.
    Jij schrijft: In het nieuwe ‘City Travel & Tourism Impact 2018’ komt de Nederlandse hoofdstad gewoon niet voor.’ Dat is niet juist. Op de lijst van ‘reliance op international tourism spend’ scoort Amsterdam in de top 15 samen met 9 andere Europese steden waaronder Barcelona, Brussel, Venetië, etc. En daar zit de crux van het verhaal.

    De door jouw genoemde steden die in de top 20 scoren, doen dat (groten)deels vanwege hun aandeel binnenlands toerisme. Driekwart van de steden zitten in Azië en de VS met een groot aantal inwoners en dus binnenlands toerisme. Daarnaast heeft maar 6% van de Chinezen een paspoort en maar 40% van de Amerikanen. Met 1,4 miljard inwoners in China, waarvan maar 6% een paspoort hebben, is het niet raar dat Shanghai en Beijing het hoogst scoren. (Allebei zijn voor 87% afhankelijk van ‘domestic tourism spend’.)

    WTTC telt binnen- én buitenlands toerisme. WTO telt ‘international tourism’ en dat laat een heel ander beeld zien. Europa als bestemming voor ‘international tourism’ is nu en blijft tot 2030 volgens de WTO de belangrijkste bestemming wereldwijd.

    Daarnaast is de WTTC ranking op basis van GDP en niet op basis van toeristische aankomsten. Welke steden scoren hoog op basis van GDP? Shanghai, Beijing, Tokyo, Mexico City, etc. – allen steden met meer dan 20 miljoen inwoners en een belangrijke aandeel binnenlands toerisme (m.u.v. Tokyo). Daarnaast scoren Orlando en Las Vegas hoog omdat ze primair toeristische bestemmingen zijn en hebben beide een groot aandeel binnenlands toerisme.

    Als je naar de WTTC lijst van ‘international arrivals’ kijkt, dan komen Shanghai, Beijing, Orlando en Las Vegas niet in hun top 15 lijst voor.

    Dus:
    1. Er is een groot verschil tussen binnenlands en buitenlands toerisme.
    2. Er is een groot verschil tussen landen met 1,4 miljard (China) of 325 miljoen (VS) inwoners en 17 miljoen inwoners (Nederland).
    3. Er is een groot verschil tussen steden met meer dan 20 miljoen inwoners (Shanghai, Beijing, Tokio, etc.) en steden met 825.000 inwoners (Amsterdam).
    4. Het gaat om een balans tussen aantrekkingskracht en grootte. Het gaat om de ratio tussen (internationale) bezoekers en bewoners.
    5.Natuurlijk is Amsterdam geen wereldspeler, net zo min Venetië, Dubrovnik, Kyoto en Barcelona. Maar dat maakt het probleem niet minder groot.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *