Pretty Paved Gardens

Gelezen op Wildlondon.org op 8 juni 2011:

Een wandeling door Oost-Londen af gelopen mei maakte het al op slag duidelijk: de  meeste tuintjes in Stratford en omgeving zijn tegenwoordig bestraat. Vaak staan er clicko’s op of, erger, ligt er rommel. De London Wildlife Trust heeft een onderzoek gedaan naar het verlies aan tuinen in de Britse hoofdstad. Met luchtfoto’s werd het oppervlak door de jaren heen (1998-2008) voor het eerst nauwkeurig berekend. Wat blijkt? Londen telt 3,8 miljoen tuinen. Elk jaren verdwijnen er 500 tuinen door bestrating. Dat staat gelijk aan 200 m2 meter groen, in totaal 6 hectare, zeg maar tweeënhalf maal Hyde Park. Veel lijkt het niet, maar in de loop der jaren (het onderzoek strekt zich uit over 100 maanden) tikt zoiets aardig aan: een reductie van liefst 25 procent! O ja, het aantal bouwsels in achtertuinen nam toe met 55 procent (nog eens 1.000 hectare)!

Tuinen zijn van grote waarde voor het groene karakter van Londen. Op dit moment bestaat nog 57 procent (22.000 hectare) van de tuinen in Londen uit beplanting. Dat staat gelijk aan 14 procent van het Londense oppervlak. De afname kwam neer op 25.000 hectare over de laatste 100 maanden. Gaat de ontwikkeling door, dan zal dit oppervlak nog eens halveren. Door verharding verliest Londen niet alleen haar groene karakter, maar ontstaan ook problemen met de waterafvoer, klimaatverandering en vermindering van het aantal dier- en plantensoorten. Londen heeft dringend behoefte aan iets als de zogenaamde verordening op de keurblokken die sinds de 17e eeuw de gesloten binnentuinen in de Amsterdamse grachtengordel beschermt. Voorlopig volstaat de burgemeester van Londen met een oproep aan zijn burgers om af te zien van nog meer plaveisel, kassen en schuurtjes. Zal het helpen?


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

2 responses to “Pretty Paved Gardens”

  1. Flip ten Cate Avatar

    Zef,
    Ik kan maar niet begrijpen dat Amsterdam niet mer veel meer kracht geprotesteerd heeft tegen de streep die het rijk nu door de keurblokken-verordening heeft gezet. Vanaf 1 januari 2012 (400 jaar nadat de keur van kracht werd die de blokken van bebouwing heeft gevrijwaard) bepaalt het rijk dat vergunningvrije bouwwerken (een uitbouw van 2,5 meter plus een bijgebouw van 30 m2) ook in de achtertuinen van de beschermde stadsgezichten mogen worden gebouwd. De enige remedie daartegen is dat je ieder afzonderlijk gebouw een monumentenstatus geeft.
    Hoe is het toch mogelijk dat het rijk zomaar de keurblokkenverordening vernietigt en, wat nog meer verbaast, waarom heeft Amsterdam niet geprotesteerd, desnoods voor de rechter?

  2. ronnie zijp Avatar

    Zef,

    Ik ben het helemaal eens met dhr. Ten Cate. De nieuwe Wabo is een doorn in het oog voor de steden en dorpen. Erven mogen voor een groot deel worden volgebouwd en het verhard oppervlak neemt significant toe. Waar moet al dat water heen? Houden we wel droge voeten?

    N.B. Ik vond de vorige foto met die auto in de voortuin beter passen bij de tekst.

    groet,

    Ronnie

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *