Amsterdamlezing #1

Gelezen op http://uva.nl/nieuws-agenda/nieuws/amsterdamlezingen/amsterdamlezingen.html

Domotica

Op maandagavond 2 februari aanstaande spreekt Ben Kröse over de snelle opmars van sensoren, apps en robots in ons dagelijks leven tijdens de eerste Amsterdamlezing van het nieuwe jaar. Locatie: CREA op Roeterseiland campus. Kröse is bijzonder hoogleraar Ambient robotics aan de Universiteit van Amsterdam en lector Digital life aan de Hogeschool van Amsterdam. Zijn expertise: het domein van de domotica, zeg maar al die kleine slimme apparaten in ons huis die steeds meer contact maken met elkaar en met de wereld om ons heen. Eerst waren het nog gewoon elektronische apparaten, maar sinds ze zijn uitgerust met sensoren en slimme chips worden ze steeds intelligenter. Ons huis zit er vol mee. Wat gaan ze doen? Wat gaan ze voor ons betekenen? Kröse zal ons een kijkje gunnen in de nabije toekomst.

Vooral in de zorg en in entertainment verwacht Kröse op afzienbare termijn baanbrekende toepassingen. Met zijn studenten doet hij er onderzoek naar. Dat onderzoek is per definitie  interdisciplinair. Vooral ouderen kunnen straks baat hebben bij de slimme technologie. Deze zal hen in staat stellen langer op zichzelf te wonen, ook bij toenemende dementie. Hulp bij het tijdig slikken van pillen, de weg wijzen als het geheugen het laat afweten, cameratoezicht buiten het huis, allerlei vormen van technologische ondersteuning die Kröse in zijn lezing zal illustreren. Bij de jongeren verwacht hij juist toepassingen in het domein van entertainment: koppelingen tussen apparaten en spelers zullen nieuwe, verstrekkende mogelijkheden bieden. Spelend leren op school wordt de norm, internetapplicaties voor het leren en overhoren van huiswerk, enzovoort. Wat betekent dit voor onze privacy? Ook daarop zal hij ingaan. Laat me schatten: de voordelen wegen op tegen de nadelen, op veilige toepassingen zal steeds beter worden gelet.


Posted

in

,

by

Comments

One response to “Amsterdamlezing #1”

  1. Lisan Fasten Avatar

    Beste Zef,
    Wat ben ik blij met de zin ‘Spelend leren op school wordt de norm’. In 1970 schreef ik de Kweekschool voor Onderwijzers scriptie ‘Ludische vorming van het kind door middel van onderwijs.’ Ik werd geprezen en kreeg het advies een eigen school op te richten. Ambtenarenregels die het trouwen en krijgen van kinderen blokkeerden brachten mij niet verder dan een grote diversiteit aan leerzame onderwijsbanen. In 1990 kreeg ik de kans om een openbare school op te richten met een eigen identiteit in Hoorn. Obs De Kraanvogel werd in 5 jaar de snelst groeiende school ooit in Hoorn. De fussies en ambtenarenregels verknoeiden werderom mijn missie voor spelend onderwijs. Via de achterdeur sloop ik het Hoornse onderwijs uit om als fulltime interimdirecteur weer in diverse keukens van scholen te kijken. Ik behaalde daarnaast mijn doctoraal aan de UvA in 2003. Daarna is de droom voor het promoveren op een vervolg nog nimmer verdwenen. Ik zoek een hoogleraar die mij wil begeleiden. Wellicht bent u degene die met mij gelooft in de digitalisering van talenten van jongsafaan op een spelende multimediale manier. Mijn onderzoeksvoorstel staat op mijn website. Ik ben nu 100 scholen in westfriesland aan het bezoeken om een onderzoeksgroep samen te stellen. Afgelopen jaar heb ik mij internationaal en nationaal bekwaamd in de uitleg van mijn talentenontwikkeling met behulp van TalentPrints en een TalentenAlfabet. Op mijn publicatie van mijn onderzoeksvoorstel op de sociale media kreeg ik een reactie van de Universiteit van Cambridge. Zij nodigden mij uit om bij hen mijn promotieopleiding te doen. Ik wil echter graag begeleid worden door een Nederlandse hoogleraar omdat ik dan vanuit mijn eigen taal een App kan ontwikkelen. Ik beheers de Engelse taal niet goed genoeg om in die taal ‘technisch’ het optimale product te ontwikkelen. Het is mijn bedoeling om vanuit de Nederlandse ontwikkeling de app wereldwijd te verspreiden. Zodat hopelijk iedereen in staat zal zijn om vanuit het eigen aangeboren talent een zelfstandige onderwijsweg te kunnen bewandelen. Ik hoop dat u bekijkt waarmee ik bezig ben. Wellicht dat u het interessant genoeg vindt om
    een afspraak te maken zodat ik als buitenpromovendus iemand ontmoet, die mij de weg door promotieland kan wijzen. Ik leer namelijk nog steeds met heel veel plezier en op een spelende manier. Metgroetvanlisan.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *