Amsterdam is geen zeepbel, maar…

Afgelopen week college gegeven op de Amsterdam School of Real Estate. Ik vroeg de studenten naar de hoogte van de Amsterdamse woningprijzen. Is dat nou normaal? Ik wist, op 3 september jongstleden kopte Het Parool ‘Huizen zijn terecht duur in Amsterdam’. Het ging om een onderzoek naar Amsterdamse huizenprijzen over de afgelopen vierhonderd jaar, uitgevoerd door drie universiteiten (Rotterdam, Maastricht en UvA). Al in de zeventiende eeuw, stellen de onderzoekers, waren de woningen in Amsterdam extreem duur. So what´s new? En op dit moment wijkt de vraagprijs nauwelijks af van de reële huizenprijs. Er is dus geen sprake van een zeepbel. Het is alleen de lage rente die de prijzen opstuwt en spaargeld dat niets waard is, dus dan investeren mensen graag in stenen. En omdat iedereen dat doet en ook internationale beleggers zich in Amsterdam melden en er relatief maar weinig koopwoningen in Amsterdam te vinden zijn, gaat het hard. Maar misschien wel de belangrijkste reden voor de snel stijgende prijzen is dat het aantal nieuwe banen in Amsterdam veel sterker stijgt dan het aantal woningen. Nog steeds gebeurt dat, want tech doet het ondanks of dankzij Corona juist verbluffend goed. Tech-hoofdstad Amsterdam moet dus blijven bouwen.

Op 20 juni berichtte het FD dat beleggers als Blackstone flink aan het kopen zijn in Amsterdam. Zo hebben de Amerikanen al voor 500 miljoen euro aan woningen in de Amsterdamse binnenstad gekocht. Telkens kopen ze kleine pakketjes van particulieren. Dat lokt weer lokale vastgoedpartijen, die hier een mooie kans zien om snel geld te verdienen: panden verzamelen en er een strik eromheen binden. Probeer er als gewone jongen maar eens tussen te komen. Ook verhuurders bieden graag aan, omdat het moeite kost om huurders te vinden vanwege de hoge huren die moeten worden betaald. Zo vliegen de woningen in pakketjes over de toonbank. Gevraagd naar waarom de Amerikanen juist op het hoogtepunt van de markt in Amsterdam kopen, zeggen ze dat ze dat doen voor de lange termijn. Covid heeft zeker geen invloed op de prijsontwikkeling. Het recente onderzoek van de drie universiteiten geeft ze gelijk. Amsterdam wordt de komende jaren dus alleen maar duurder. Kan Amsterdam dit aan? Ik moest denken aan wat The Economist op 18 januari 2020 schreef: “Far from shoring up capitalism, housing policies have made the system unsafe, inefficient and unfair. Time to tear down this rotten edifice and build a new housing market that works.”


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

One response to “Amsterdam is geen zeepbel, maar…”

  1. Bryan Avatar
    Bryan

    Er is geen zeepbel zeggen de onderzoekers, er zijn gewoon een heleboel investeerders die dankzij lage rente en QS graag hun cheap money ergens willen besteden.

    Tsja, ik heb geen economie gestudeerd, maar I Call Bubble.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *