Nooit veranderde de wereld zo snel. De onzekerheid over wat Amsterdam te wachten staat is groot. Wat ligt er achter de horizon? Zes kunstenaars en wetenschappers blikken, samen met u, in de verre toekomst. Foto’s, films en verhalen illustreren hun visionaire gesprekken, die zullen worden gemodereerd door Zef Hemel.
Programma Amsterdamlezingen 2018
De Amsterdamlezingen vinden plaats in de theaterzaal van CREA, Roeterseiland, en duren van 20.00 tot 21.30 uur.
Maandag 5 februari
Mirik Milan Nachtleven
Maandag 19 februari
Kadir van Lohuizen Afval
Maandag 26 februari
Max Welling Technologie
Maandag 5 maart
Don Kalb Internationaal
Maandag 19 maart
Adelheid Roosen Buurt en straat
Maandag 26 maart
Coen Teulings Economie
Mirik Milan
Mirik Milan is sinds 2012 nachtburgemeester van Amsterdam. De nachtburgemeester is een gesprekspartner voor alle deelnemers aan het nachtleven van de stad, zoals de nachtelijke creatieve industrie, de burgemeester, het stadsbestuur en gebruikers van de nacht. Onder aanvoering van Milan kreeg het ambt van nachtburgemeester wereldwijd aandacht. Het inspireerde onder andere Parijs (2013), Toulouse (2013), Zurich (2015), Londen (2016) en New York (2017). Kijk mee in zijn glazen bol op zoek naar de toekomst van ons nachtleven.
Kadir van Lohuizen
Kadir van Lohuizen is een Nederlands fotograaf. Zijn werk wordt gepubliceerd in Vrij Nederland, Trouw, NRC Handelsblad, de Volkskrant, De Morgen, Paris Match, The Independent, Newsweek en Time. Van Lohuizen legde in zijn fotoproject Wasteland de afvalstromen van verschillende grote steden vast. Een selectie werd onlangs gepubliceerd in een speciaal katern in The Washington Post. Kijk mee in zijn glazen bol en kom meer te weten over de toekomst van ons afval.
Max Welling
Max Welling is hoogleraar Machine Learning aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar (zelf)lerende systemen en hun toepassing bij de analyse van big data. Hij is mede-oprichter van Scyfer BV. Hoe kunnen we machines ontwerpen die zelf leren en zichzelf steeds aanpassen? Kijk mee in zijn glazen bol en ontdek waar de voortdurend voortschrijdende technologie ons gaat brengen.
Don Kalb
Don Kalb is hoogleraar sociale antropologie aan de Central European University (CEU) in Boedapest en de Universiteit Utrecht. Kalb doet onderzoek naar internationale verhoudingen en de opkomst van radicaal nationalisme in Oost-Europese landen. Kijk met hem mee in zijn glazen bol naar de toekomst van onze internationale betrekkingen.
Adelheid Roosen
Adelheid Roosen is een Nederlandse theatermaakster, actrice, dramadocente en schrijfster. Roosen bedacht met haar theatergroep de ‘WijkSafari’. Tijdens een WijkSafari laten Adelheid Roosen en haar theatergroep zich adopteren door een stadswijk. De botsing van levensverhalen van professionele acteurs en lokale bewoners vormt de basis voor een theatervoorstelling. Ze ging al op WijkSafari in Utrecht, Slotermeer, de Bijlmer en zelfs Mexico City. Kijk in de glazen bol van Adelheid naar de toekomst van de buurt en de straat.
Coen Teulings
Coen Teulings is sinds 1 oktober 2013 hoogleraar economie aan de Universiteit van Cambridge. In de periode daarvoor was hij directeur van het Centraal Planbureau (CPB). Verder bekleedde hij nog een handvol andere publieke functies, altijd vanuit zijn expertise op het gebied van economie. Hij gunt ons een kijkje in zijn glazen bol en gaat met ons op zoek naar de toekomst van onze economie.
Zef Hemel (foto: Lex Banning)
Wibautleerstoel
De reeks Amsterdamlezingen is voortgekomen uit de Wibautleerstoel. Deze bijzondere leerstoel is door de gemeente Amsterdam ingesteld voor de studie van de grootstedelijke problematiek, in het bijzonder van Amsterdam. De leerstoel is achtereenvolgens bekleed door Willem Heinemeijer, Annemieke Roobeek, Jan Terlouw, Geert Mak en Paul Scheffer. De huidig bijzonder hoogleraar op deze leerstoel is Zef Hemel, die optreedt als gastheer van de Amsterdamlezingen.
Aanmelden
De inschrijving voor de Amsterdamlezingen is geopend vanaf maandag 15 januari op: http://www.uva.nl/nieuws-agenda/nieuws/amsterdamlezingen/amsterdamlezingen-uva.html
Geef een reactie