Citistates

Gehoord tijdens gesprek met Neal Peirce, journalist van The Washington Post, op 26 juni 2008:

De komende vier weken zit ik in Zweden en zullen er geen nieuwe items op deze blog verschijnen. Ik ga geen internetcafé’s binnen om u van nieuws over metropolen te voorzien. De enige metropool die ik zal aandoen is Stockholm. That’s it. Ondertussen tel ik wel elke week meer dan duizend hits op mijn blog. De afgelopen twee weken liep het aantal hits zelfs op naar 1500 per week. Dat gaat de goede kant op. Die belangstelling voor grote steden neemt overigens wereldwijd toe. In de Verenigde Staten van Amerika is er bijvoorbeeld de blog van Neal Peirce, journalist van The Washington Post. Met zijn www.citistates.com bericht deze geroutineerde veelschrijver over stedelijke politiek in Amerika. Peirce heeft jarenlang gepubliceerd over federale politiek vanuit Washington. Hij had er op een gegeven moment genoeg van. Er waren teveel journalisten die allemaal over hetzelfde schreven. De landelijke politiek interesseerde hem niet meer. Geen journalist schreef nog over steden. Daar gebeurden veel spannender dingen. Daarom besloot hij zijn koers te verleggen. Nu kun je niet meer om citistates.com heen wanneer je iets over stedelijke politiek in Amerika wilt weten. En het legt hem, Peirce, geen windeieren.

Afgelopen week was Peirce in Amsterdam. Hij was, schreef hij aan Rick Batelaan van de Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer, nieuwsgierig naar de Amsterdamse stadsontwikkeling. Via Rick kwam hij bij mij terecht. In Washington leeft het idee dat je voor excellente stedelijke politiek in Amsterdam moet zijn, zei hij me later. Het zal wel vleierij van hem zijn geweest. Desalniettemin was Peirce na twee dagen diep onder de indruk. We spraken af op mijn kantoor. Hij had zijn laptop bij zich. Een hele kleine. En daar ging hij. (Fascinerend trouwens hoe die Amerikaanse journalisten soepel vragen stellen. Wat een verschil met Nederlandse journalisten!) We hadden een buitengewoon geanimeerd gesprek.

Waarin hij geïnteresseerd was? In voedsel. In de Amsterdamse voedselstrategie, om precies te zijn. Hij wilde er alles over weten. Het onderwerp wond hem zichtbaar op. Na het verschijnen van ”The End of Food’ zijn de Amerikanen helemaal gefascineerd geraakt door dit onderwerp. En steden kunnen er iets aan doen. Dat is de boodschap van Amsterdam. Ik denk dat we binnenkort op zijn blog kunnen lezen over de kwaliteit van voedsel en hoe Amsterdam daarin intervenieert. Ben benieuwd naar het aantal hits op zijn blog.


Posted

in

by

Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *