Duisburg

Gelezen in NRC Handelsblad van 30 juli 2010:

Alweer bijna vergeten? Op 24 juli 2010 vielen 21 doden en 342 gewonden tijdens de Love Parade in Duisburg. Dood door verstikking. De slachtoffers vielen toen er om vijf uur ‘s middags paniek ontstond in de dicht op elkaar gedrukte menigte voor de ingang en in de tunnel die daar naartoe leidde. Een paar weken later verscheen er in NRC Handelblad een beknopte geschiedenis van de Love Parade, een parade die begon in Berlijn als een klein technofeest en die uitgroeide tot een ‘’hedonistisch massa-evenement’’ waarbij uiteindelijk doden vielen. De woede richtte zich al snel op de burgemeester, Adolf Sauerland, zoals dat ook vorig jaar in Hoek van Holland met de burgemeester van Rotterdam gebeurde, die als hoofdverantwoordelijke werd gezien. Die zou erg ambitieus zijn en moest het nu ontgelden. Maar ook de stad Duisburg werd in de hoek gezet. Opvallend in de berichtgeving was de typering van Duisburg als een Duitse provinciestad in het Ruhrgebied die zo graag ‘wereldstad’ wilde zijn. In de geschiedenis van het evenement in NRC lees ik de nuances. De Love Parade werd voor het eerst in 1998 in Berlijn gevierd. De uit de kraakscene in de wijk Kreuzberg afkomstige dj Dr. Motte had het georganiseerd op de Kurfürstendamm. 150 mensen dansten achter een gammele truck. Het was een technofeestje op straat. De Love Parade werd door het Berlijnse stadsbestuur geaccepteerd als politieke demonstratie. Twee jaar later was de Love Parade uitgegroeid tot een feest dat 1,5 miljoen mensen trok. “De anarchistische, hippie-achtige optocht voor vrijheid was een massaal publieksfeest geworden.” Het vond nu plaats in Tiergarten. De trucks reden er rondjes tussen de Siegessäule en de Brandenburger Tor. Het feest werd steeds commerciëler. De gemeente Berlijn wenste daarop betaling. Sponsors waren dus nodig. Er kwam daardoor minder publiek. De organisatie kreeg vervolgens de financiering niet meer rond.

En dan is er Duisburg. In 2006 verschijnt Rainer Schaller, miljonair en eigenaar van de McFit-sportscholenketen. Hij wil de kosten wel dragen. In 2007 verplaatst hij de Love Parade naar Essen. Daar komen een miljoen mensen op af. Daarna Dortmund. Voor 2010 zoekt hij een af te sluiten terrein omdat de jeugd, “de feestgangers voor wie het bedoeld is,’’ er niet goed meer bij zou kunnen. Dat terrein vindt hij in Duisburg, een industriestad in de nabijheid van Essen. Het betreft een voormalig spoorwegterrein rond een oude goederenstation. “De eerste uren in Duisburg, zegt hij, hadden dezelfde magie als Berlijn.” Maar daarna gebeurt het. Drie weken later zijn tachtig rechercheurs uit Keulen (!) belast met het onderzoek hoe het heeft kunnen plaatsvinden. “Het valt nauwelijks te begrijpen dat Duisburg ooit heeft toegestaan dat dit claustrofobische bouwwerk gebruikt zou worden voor een evenement ter grootte van de Love Parade.” Duitsland, bekend om zijn gründligkeit,  is in een shock. En Duisburg is de stad die terecht staat. Het proces kan nog jaren duren.


Posted

in

by

Comments

2 responses to “Duisburg”

  1. Faustus Avatar

    Die Loveparade war eigentlich immer eine aufgregende Veranstaltung. Für alle ging es hauptsächlich darum mit Gleichgesinnten abzutanzen. Seit dem letzten Jahr wurde die Loveparade leider von einem unglaublichen Geschehen überschattet. Die Zeugen waren geschockt. Die Massenpanik ist noch nicht vergessen – die fürchterlichen Bilder sehe ich immer noch vor mir. Und auch so lange Zeit danach wurden noch immer nicht die Verursacher benannt und bestraft. Noch lange wird dieses einschneidende Erlebnis in Erinnerung bleiben.

  2. Der Eberle Faustus Avatar

    Die Loveparade war eigentlich immer eine super Feier. Für alle ging es hauptsächlich darum Spaß zu haben. Seit dem letzten Jahr wurde die Loveparade leider von einem unglaublichen Geschehen überschattet. Die Zuschauer am Fernsehen waren geschockt. Die Massenpanik ist noch nicht vergessen – die angsteinflösenden Bilder sehe ich immer noch vor mir. Und auch so lange Zeit danach wurden noch immer nicht die Verantwortlichen benannt und vor Gericht gebracht. Noch lange wird dieses einschneidende Erlebnis in Erinnerung bleiben.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *