Safety first

Gelezen in De Volkskrant van 24 november 2008:

Als gezegd, was ik vorige week, als jurylid, aanwezig bij de prijsuitreiking van de Delta Competition in de Laurenskerk in Rotterdam, toen daar Kees Veerman, voorzitter van de Deltacommissie, een voordracht hield over de urgent te nemen veiligheidsmaatregelen in de Nederlandse dichtbevolkte delta in de komende decennia. Veerman, die iets verlaat was door hevig fileverkeer, vertelde dat hij juist uit Amsterdam kwam, waar hij een gesprek had gevoerd over het werk van de commissie met Burgemeester & Wethouders van de hoofdstad. Die, zei hij, hadden vooral bezorgd geïnformeerd naar de situatie in Rotterdam. En inderdaad, had Veerman daaraan toegevoegd, de situatie in het Amsterdamse is veel gunstiger dan die in het Rotterdamse. Rotterdam ligt laag en zit ingeklemd tussen Noordzee en rivieren. De kwestie ‘Rijnmond’ is een van de zes nijpendste kwesties in de lage landen. Een andere stad die buitengewoon kwetsbaar ligt, is Antwerpen, zei Veerman vervolgens. De trechter van de Westerschelde zal het wassende water aldaar opstuwen tot ongekende hoogte. De Antwerpenaren waren er zich nog niet van bewust.

Nu lees ik in De Volkskrant een interview met de scheidend burgemeester van Rotterdam, Ivo Opstelten. Onder de kop ‘Rotterdam is nu een stuk veiliger’ legt hij zijn laatste statement af. Met het veiliger worden van Rotterdam doelt hij niet op de waterproblematiek, maar op de openbare orde. Kennelijk is dat de dominante problematiek in de Maasstad. Verder een ronkend betoog over de ‘strategische ligging’ van Rotterdam, "want de Randstad ontwikkelt zich naar het zuiden – de Drechtsteden, Moerdijk, Zeeland, Antwerpen. Als gateway to Europe zitten wij midden in het gebied waar het gebeurt." Op een gegeven moment komt hij te spreken over het Rotterdamse chavinisme. Dan zegt hij: "Wij hebben ook elementen in ons die horen bij de tweede stad van het land. Dan kom je in de sfeer van 010 versus 020. Dat is een terminologie die je in Amsterdam niet tegenkomt. Wij moeten het in Rotterdam veel minder over Amsterdam hebben."

Rotterdam als het gebied waar het gebeurt. Amsterdam bezorgd om Rotterdam en Rotterdam wil het minder over Amsterdam hebben. Het zou grappig zijn als het niet zo verontrustend was.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *