Weddenschap

Gelezen in FD van 28 maart 2015:

 

Eind maart leidde premier Rutte een handelsmissie naar Shenzhen, China. In het FD stond een foto afgedrukt van de minister-president in een Chinese fabriek (DJI), waar hij een Chinese drone bediende. Waarom uitgerekend Shenzhen? Die Chinese stad in de Pearl River Delta is erg goed in technologie en innovatie en Rutte mag zich graag met deze zaken profileren. Huawei is onder andere in Shenzhen gevestigd. Die Chinese elektronicareus registreerde afgelopen jaar liefst 3442 patenten. Technologie en innovatie waren de kennelijke focus van de Nederlandse handelsmissie. En alles werd keurig opgetekend door het meereizende FD. Een paar constateringen in het artikel vielen me op, maar kregen geen journalistieke uitwerking: Shenzen telt evenveel inwoners als heel Nederland. Twee: terwijl de economische groei van de stad in 2014 8,8 procent bedroeg (meer nog dan China), bereikte Nederland nog geen schamele 1 procent! Rutte was daar dus als de burgemeester van een stagnerende gemeente. Dit moet hem zijn opgevallen: iets doet Shenzhen met zijn 17 miljoen inwoners kennelijk véél beter.

Wedden dat de premier met jaloezie heeft gekeken naar de status van ‘Special Economic Zone’ die Shenzhen onder Deng Xiaoping in 1980 verwierf? Daardoor kon de stad zo snel groeien en is ze nu zo welvarend en innovatief. Ook het Chinese plan om volop in te zetten op tien economische sectoren moet de liberale Rutte hebben aangesproken. Zijn eigen ‘topsectorenbeleid’, zal hij hebben gedacht, is dus goed. Wedden dat hij van Nederland nu liefst één grote ‘Special Economic Zone’ binnen de Europese Unie zou maken? Dan zouden alle problemen in één keer worden opgelost. Kortom, nog lagere belastingen voor het bedrijfsleven, verdere deregulering, nog minder overheid. Als ik mijn weddenschap win, dan zou dat voor Nederland rampzalig zijn. Want de premier vergeet één ding. De ruimtelijke ordening. Nederland is namelijk helemaal geen stad, heeft absoluut niet de kritische massa van een Shenzhen ontwikkeld. Integendeel, ons land heeft decennialang alles ruimtelijk gespreid. En juist het grootstedelijke karakter heeft de Chinese stad dat enorme economische succes gebracht. Net zoals Silicon Valley – het andere lichtende voorbeeld van de premier – vanuit San Francisco is ontwikkeld. Dat vergeet de premier liever, dat vergeet het FD, ik weet het zeker. En de ambities van Shenzhen reiken alweer verder: ze wil nu leefbaarheid en duurzaamheid voor al haar inwoners.


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

One response to “Weddenschap”

  1. David Avatar
    David

    Conclusie is dus dat NL verder moet inzetten op verstedelijking (de Randstad), en moet ophouden met het kunstmatig in leven willen houden van de regio’s.

    Ik vrees dat we daar nog helemaal niet klaar voor zijn. Als je Amsterdam wil laten verdubbelen (dat kan) zal er zoveel meer gebouwd moeten worden dan nu (de vraag is er overigens), en vooral de hoogte in. Er gebeurd een hoop in Amsterdam, maar toch by far niet genoeg om de stad stevig te laten doorgroeien. In plaats daarvan ageert men tegen ‘toenemende drukte’ in de stad.

    Nederland dreigt zo tussen wal en schip te raken. Maw, geen harde keuze willen maken voor de stad.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *