Bewustzijnsverruimend

Gehoord in De Verdieping, Trouw-gebouw te Amsterdam, op 29 december 2010:

Donderdagavond was de laatste editie van De Verdieping in 2010, in het Trouw-gebouw aan de Wibaustraat. Drie mensen spraken er voor een overwegend jong, trendy publiek over de toekomst. Ik was een van hen. Radna Rumping, oud-organisator van n8 en cultureel entrepreneur, blikte vooruit op de kunst. Nalden, internet-expert (blog: nalden.net), voorzag nieuwe trends in de media. En ik was gevraagd om te spreken over de toekomst van Amsterdam. Ik stipte onder andere het thema van de ‘death of distance’ aan, die paradoxalerwijze metropoolvorming in de hand werkt. Ik bedoelde dit: sinds internet lijkt het of mensen meer behoefte hebben aan fysiek contact, de betekenis van nabijheid neemt toe. Een stad als Amsterdam, met zijn vele ontmoetingsplekken, compacte bebouwing en gevarieerde bevolking, profiteert daarvan. Gemakshalve verwees ik alvast naar de volgende spreker, die ik kort daarvoor had ontmoet: Nalden, de internetguru, naar wiens mening ik hierover nieuwsgierig was. Nalden stelde me niet teleur. Zijn scherpe observaties sloeg ik op in mijn hoofd. Waarvan acte.

Nalden las geen kranten meer, vertelde hij. Ook zijn televisie had hij de deur uitgedaan. Online werkte volgens hem veel sneller en beter dan offline. Beter in de zin van: rijker, met meer dimensies. De iPad vond hij dé uitvinding van 2010. Hij was er weer echt door gaan lezen. Zijn iPad noemde hij ook wel iBed, want liggend in zijn bed kon hij moeiteloos urenlang doorbrengen door op zijn elektronische tablet te lezen. Hij merkte op dat mensen al niet meer reageerden op zijn blogitems, wat hij wel jammer vond. “Iedereen twittert tegenwoordig, of werkt op Facebook.” Facebook noemde hij een digitale dictatuur. Dat het internet iets met je deed, wilde hij wel toegeven. Het was een paradox. De enorme overdosis digitale informatie deed je als mens de grote waarde van het fysieke contact veel heviger, veel intenser beseffen. De authentieke ontmoeting, de aanraking, het gesprek, de plek, het deed er nu veel meer toe. Waar ben je? Wie ontmoet je? Waarover heb je het met elkaar? Waarop hij zich tot het publiek in de zaal richtte: “Jullie zijn hier omdat je deze avond belangrijk vindt, nietwaar?” Het jonge publiek keek even op van zijn mobieltje. Het leek alsof hij sprak over algemene bewustzijnsverruiming. Ik had me dat effect nog niet zo gerealiseerd. Inderdaad, hoe meer we op internet leven, hoe meer we het hier en nu ervaren, hoe meer de fysieke stad ertoe doet. Gelukkig nieuwjaar!


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

2 responses to “Bewustzijnsverruimend”

  1. Dick zwijnenburg Avatar
    Dick zwijnenburg

    Blijft genieten deze weblog van je. Was misschien het leukste stukje van Hans zijn verhaal, maar je volgende blogs over Londen moeten ons misschien toch aan het denken zetten over Amsterdam en de Zuidas. dick

  2. Hanne Deceuninck Avatar

    De iPad lijkt me toch geen hype.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *