De toekomst van de stad

Boekpresentatie op dinsdag 27 september 0m 17.00 uur in Spui 25 te Amsterdam:

In zijn nieuwe boek ‘De toekomst van de stad’ pleit planoloog Zef Hemel voor de groei van steden en probeert hij de angst voor metropoolvorming en megasteden weg te nemen. Hemel ziet steden als natuurlijke organismen die volgens eigen wetmatigheden groeien. Hij laat zien hoe angst voor metropoolvorming beleidsmakers de afgelopen honderd jaar op het verkeerde spoor heeft gezet en hoe overschatting van de maakbaarheid van steden en de ruimtelijke orde  daarbij soms tot grote problemen leidde. Die visie heeft grote consequenties voor bestuur en beleid. Hoe kijken andere denkers over stedelijke ontwikkeling tegen zijn ideeën aan? Tijdens de middag zullen Herman Vuijsje, Jos Gadet en Paul Scheffer in een debat ingaan op Hemels pleidooi voor grootstedelijkheid. De avond wordt gemodereerd door Ruben Maes.

Zef Hemel is planoloog en doceert wereldwijd over stedelijke planning. Van 2004 tot 2014 was hij directielid van de Dienst Ruimtelijke Ordening van de gemeente Amsterdam. Sinds 2012 bekleedt hij de Wibautleerstoel voor grootstedelijke vraagstukken aan de Universiteit van Amsterdam. Op zijn blog ‘Freestate of Amsterdam’ publiceert hij over steden. Herman Vuijsje is socioloog, onafhankelijk journalist, schrijver en editor. De meeste van zijn publicaties gaan over verandering in Nederland. Veranderingen op sociaal, moreel, religieus en politiek gebied, maar ook veranderingen in landschap en ruimtelijk beleid. Jos Gadet is in 1986 afgestudeerd als stadsgeograaf aan de UvA. Vrijwel direct daarna in dienst getreden bij de gemeente Amsterdam, eerst als onderzoeker, later als beleidsmedewerker en nu als hoofdplanoloog en strategisch beleidsadviseur bij Ruimte en Economie. In 2011 verscheen zijn boek Terug naar de stad. Geografisch portret van Amsterdam. Paul Scheffer was onder meer correspondent in Parijs en Warschau. Sinds 1990 schrijft hij voor NRC Handelsblad. Zijn artikelen verschijnen in tal van Europese dagbladen. In 2007 publiceerde hij Het land van aankomst, dat een bestseller werd. Van 2003 tot 2011 was Scheffer buitengewoon hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Momenteel is hij hoogleraar Europese studies aan de Universiteit van Tilburg. Ruben Maes is oprichter van &MAES en is strategisch adviseur voor bestuurders, directies en  management van publieke organisaties. Hij wordt betrokken bij positioneringsvraagstukken en bij opdrachten waarbij publieke of private organisaties moeten communiceren met politici, stakeholders en media. Daarnaast is Ruben een veelgevraagd dagvoorzitter en gespreksleider van conferenties,  expertmeetings en managementdagen in binnen- en buitenland.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.


Posted

in

by

Tags:

Comments

One response to “De toekomst van de stad”

  1. Joshy Avatar

    Nederland (mn de Randstad) is nu al het drukstbevolkte deel van europa, dus een Megapool Amsterdam met 1 a 2 miljoen inwoners nee aub niet! Krijgen we nog meer verkeers infarcten, nog meer drukte, nog minder groen, nog minder hal/vrijstaande huizen (want nog meer appartementen).

    Bouw daarentegen in de legere gedeeltes van Europa, zoals er rondom Parijs en sowieso in heel Frankrijk bv nog enorm veel plek is in het groen.
    En streef in Nederland naar wat minder inwoners, Denemarken heeft de helft van ons maar 10 miljoen zou een mooi aantal zijn.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *