De hemel in

Ontvangen van Mark Hemel op 28 februari 2008:

Net terug van een vermoeiende reis, zendt mijn broer Mark, architect te Amsterdam, me een foto van zijn nieuwste bouwwerk: de TV-tower in miljoenenstad Guangzhou, China. Deze steekt inmiddels 350 meter hoog. Uiteindelijk zal hij ruim vijfhonderd meter hoog worden. Ze denken dat dat tegen het einde van dit jaar het geval zal zijn. Ik vind de skyline imposant worden met deze toren. Een architectendroom, zeker. Maar wat is de betekenis ervan?

Het gekke is, dacht ik dat ik de eerste was die deze recente foto op m’n weblog zou publiceren. Staat er al eentje op Wikipedia! Kennelijk doet zo’n toren iets met mensen.


Posted

in

,

by

Comments

One response to “De hemel in”

  1. mark Avatar

    Hi Zef, even vanuit China;
    De betekenis kun je nu in Guangzhou aan de lijve ondervinden, op straat, op tv, vooral nu met de Asian Games. Kom toch hier naartoe!… Er gebeuren hier interressante dingen, (en zo lekker snel.) Hier in China heeft architectuur nog betekenis. het is werkelijk interressant te zien hoe een gebouw mensen enthusiast kan maken en kan inspireren. Misschien is dat nog wel een veel grotere kwaliteit dan ons Westerse hooggewaarde functionaliteit. Natuurlijk, alle drie de componenten zijn essentieel: What does it do?, What does it look like? What does it mean? Maar de laaste geeft betekenis aan architectuur. Culturele betekenis. Het Westen houd zich all decennia krampachtig vast aan het Modernisme, Realisme, Functionalisme, Determinisme. Het Oosten staat veel meer open, zoekend naar hun eigen culturele identiteit. Historisch is hun cultuur een die veel meer de logica van het process ondersteunt, die van het pad, Taoisme, en Cufusionalisme… vandaar die vreemde verering van de Natuur, alles wat groeit, en Bergen.
    Veel meer holistisch. Als een gebouw die snaar kan raken,…

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *