De lekkerste!

Gelezen in ‘Verslag excursie Continubedrijf Amsterdam’ (2011) van Friso Broeksma en Giso Lommers:

Eind juni 2011 vond een nieuwe editie plaats van ‘Continubedrijf Amsterdam’. Net als voorgaande jaren startte de 24-uurs-excursie door Amsterdam om 6.00 uur ‘s morgens, om de volgende ochtend om 6.00 uur te eindigen. De achttien wakkere deelnemers waren ook dit keer alle ambtenaren van de gemeente Amsterdam. Het initiatief gaat, als steeds, uit van het Projectmanagement Bureau van de gemeente, maar het oorspronkelijke idee is afkomstig uit New York, waar de architect Friso Broeksma het oppikte en transplanteerde naar Amsterdam. Hij en de projectmanager Giso Lommers zijn de organisatoren. Onderwerp dit jaar: voedsel. Bezocht werden achtereenvolgens het Foodcenter aan de Jan van Galenstraat, de productiehallen van snackbarconcern FEBO, schapenboerderij Dikhoeve in Ransdorp, Landmarkt bij de Schellingwouderbrug, de schoolwerktuinen in Gaasperdam, het kantoor van Waternet in Weesperkarspel, culinair truckerscafé ‘Gewoon Rene’ aan de Australiëhavenweg, firma IGMA/Cargill, Orgaworld, het distributiecentrum van Albert Heijn, kunstmestfabriek ICL Fertilizers, dierentuin Artis en bakkerij Hartog in Oost. Zoals elk jaar kreeg ik van de excursie een fraai verzorgd verslag toegestuurd.

Wat ik het leukste vond? De FEBO in Amsterdam-Noord. Over het maken van kroketten. “Opnieuw hijst de groep zich in beschermende kleding en krijgt instructies om bij elkaar te blijven, zeker in geval van nood, als er CO2 aan te pas komt en iedereen het pand moet verlaten.” Wablief? In de grote productiehal ziet het gezelschap hoe in grote ketels bouillon wordt gemaakt, het vlees toegevoegd en de productielijn kroketten uitstoot. De FEBO heeft liefst 64 filialen in en rond Amsterdam. Ik lees: “Er zijn drie soorten ramen in het gebouw, met zicht op de patio die binnen het beschermde gebied valt, stroken die uitkijken op de omgeving en ramen in de controlekamer van waaruit de keuken, slagerij en productie in de gaten gehouden kunnen worden.” Drie soorten ramen dus. Zeventig jaar geleden werd het Amsterdamse familiebedrijf door vader De Borst opgericht. De eerste vestiging begon in de Ferdinand Bolstraat. Vandaar: FEBO. Wat ik het opmerkelijkste vond? Pim Vermeulen van de Dienst Ruimtelijke Ordening over de voedselketen van Amsterdam: “In de jaren ‘30 was nog ruim de helft (57%) van de groente afkomstig van tuinders rondom de stad. Bij de bouw van de Westelijke Tuinsteden werd daar dan ook zorgvuldig mee omgegaan. Nu zijn die gebieden verstedelijkt en is het aantal food miles – de afstand die ons eten aflegt voor het op tafel komt – enorm toegenomen.” Reden waarom het beleid zich meer richt op regionalisering van de voedselketen. Gelukkig komen de kroketten van de FEBO uit Amsterdam-Noord.


Posted

in

by

Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *