Straks valt het doek

Gelezen in NRC Handelsblad van 23 februari 2011:

Terwijl de mensen massaal proberen hun stem uit te brengen op kandidaten voor de Eerste Kamer der Staten Generaal, houdt de provincie Noord-Holland de stemhokjes in Amsterdam angstvallig gesloten, bang als ze is voor revolutie en opstand. Het volk is woedend omdat Tjeerd Talsma, fractievoorzitter van de PvdA in de Provinciale Staten van Noord-Holland ‘miljoenen euro’s bij elkaar wilde harken’ om het Scheringa-museum in Spanbroek en de collectie bij elkaar te houden. Voor de Albert Heijn in Spanbroek staat de Amsterdamse stadsdichter Frank Starik gedichten uit te delen. Iedereen in het dorp is verontwaardigd en wil graag zijn stem uitbrengen, ook ik. Ik lees:

Alles komt goed. Tijd gaat voorbij met een vloek/ en een zucht. Wat nieuw is zal oud zijn. Waar je/ naar zocht raakt toch zoek. Wat dicht leek kan open./ Donker bleek licht. Blijf hopen. Alles komt terug.

Onder het doek. Een gereinigde gevel. Zalen vol/ bouwstof. Een man die met zijn vinger de tijd/ wegpoetst. Aanwezig. Afwezig. Alsof. Wat we/ bewaren bestond al. Alleen jouw ogen nog niet.

Laten we doen alsof je wat ziet. Leef/ in vertrouwen. Wat oud was zal nieuw zijn./ Blijf bouwen. Alles wat zoek lijkt komt terug.

Straks valt het doek. Echt. Tijd gaat zo vlug./ Alles komt goed. Alles komt terug. Alleen jij/ niet. Kijk dus. Ga open.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *