Goede ideeën

Gelezen op Citiwire.com op 13 maart 2010:
Tim Campbell is internationaal waarnemer, verbonden aan het Urban Age Institute in Londen. Binnenkort verschijnt van zijn hand een boek, getiteld ‘Beyond Smart Cities’. Dat gaat over hoe steden leren. Onlangs schreef hij er een column over op het Amerikaanse Citiwire.com van Neal Peirce. Hij heeft er onderzoek naar gedaan door talloze betrokkenen te interviewen. De effectiefste vorm van leren door steden blijkt te zijn: andere steden bezoeken. En dat doen steden tegenwoordig op grote schaal. Alle vijfhonderd grootste steden ter wereld sturen voortdurend delegaties naar andere steden om oplossingen en aanpakken te bestuderen. De bezoeken over en weer nemen hand over hand toe. Vooral Amsterdam en Kopenhagen zijn op dit moment in trek, stelt Campbell vast. In deze Noord-West Europese steden willen andere steden vooral leren hoe je geïntegreerde verkeerssystemen kunt ontwikkelen waarbij ruim baan wordt gemaakt voor openbaar vervoer, wandelaars en fietsers.
De geleerde lessen vervolgens thuis implementeren is overigens een heel ander verhaal. Campbell valt het op dat die steden hierin succesvol zijn, die thuis over informele netwerken beschikken en daar een klimaat weten te scheppen van consensus, vertrouwen en bereidheid om de zaken anders te organiseren. Zulke steden zijn echte leeromgevingen.
 
Het is inderdaad opmerkelijk hoeveel delegaties er op dit moment naar Amsterdam komen. Vandaag nog viel het ons op dat er zoveel Japanse delegaties door de DRO de afgelopen weken werden ontvangen. Vorige week vroegen teamleiders om aanscherping van het groepsbezoekenbeleid omdat het aanvragen uit het buitenland regende. En Geert de Jong van de Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer, vertelde me vorige week dat bij hen wekelijks wel vier verzoeken binnenkwamen voor buitenlandse ontvangsten. Onderwerp: het Amsterdamse fietsbeleid. Elke stad in de wereld wil het fietsen stimuleren. Steden willen leren en ze hebben haast. Campbell: "Cities in the modern world are beginning to share some features with the city-states of millennia past – communicating, trading, competing." Duizenden steden zijn in opkomst. Ze willen even welvarend worden als de vijfhonderd grootste steden ter wereld. Hen gaat het niet om zijde en specerijen, maar om goede ideeën.

Posted

in

by

Tags:

Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *