Ice Age

Gelezen in The Independent van 6 april 2011:

Groot artikel afgelopen week in The Independent over klimaatverandering. De aanleiding is de recente ontdekking van een hele grote zoetwaterbel in de Arctische Zee, die ieder moment in de Atlantische Oceaan kan uitstromen. Als dit gebeurt, zal hij de temperatuur van het zeewater dusdanig beïnvloeden dat de warme golfstroom naar Europa plotsklaps veel kouder wordt. De bel ligt op dit moment voor de kust van Canada. Hij bevat 7500 kubieke kilometer gesmolten ijswater – dat is tweemaal het Victoriameer – en is afkomstig van de Noordpool. De bel is lichter dan het zoute zeewater en drijft rond, ze wordt op haar plaats gehouden door stabiele zeewinden. Mochten de windpatronen echter veranderen, dan komt ze van haar plaats en kan ze via de zuidpunt van Groenland de warme golfstroom bereiken, die vanuit het Caribisch gebied naar Noordwest- Europa stroomt. Waar komt al dat gesmolten ijswater vandaan? Ze is afkomstig van de poolkap en is het resultaat van jarenlange opwarming van de aarde door menselijke activiteit. “What we are seeing is a build-up of fresher water in the Arctic and that this build-up of liquid freshwater is bigger than we’ve seen over the instrumental records which extends over several decades. It’s difficult to say what the consequences of that may be.” De Britten slaan nu alarm; het gaat hen, eilandbewoners met een mild zeeklimaat, direct aan. In de Nederlandse pers merk ik er echter nog niets van. Maar ook ons zal de stroom, als het gebeurt, een nieuwe ijstijd bezorgen.

De wetenschappers van CLAMER – afkomstig van 17 onderzoeksinstituten in 10 Europese landen – houden een scenario van een film als The Day after Tomorrow voor onmogelijk. Een ijstijd in New York kan volgens hen niet zomaar uitbreken. “Ice ages occur on geological time-scales of tens of thousands of years. However, large regionale changes could be in store if the ocean circulation changes.” Let op die laatste toevoeging. Een begeleidend artikel stelt ook al niet gerust. Dat meldt dat het gat in de ozonlaag boven Antartica afgelopen winter nog nooit zo groot is geweest sinds de metingen in 1980 begonnen. Steve Connor levert de analyse: Nee, de hoeveelheid smeltwater is vele malen geringer dan 13.000 jaar geleden tijdens de laatste IJstijd. Ach zo! “Yet, from what the experts are telling us, there may be some cause for concern. We may be witnessing a further climatic change in the Arctic that could become unstable.” Waar zijn onze politici eigenlijk mee bezig? Met bezuinigen, maar ook met nieuw asfalt, met mainports, brainports en greenports. Over duurzaamheid hoor ik ze niet meer. Ik kan het bijna niet geloven.


Posted

in

by

Tags:

Comments

One response to “Ice Age”

  1. Wouter van Gessel Avatar
    Wouter van Gessel

    Interessant artikel.Ik ben zelf bezig met het toekomstige mobiliteitsvraagstuk Ik zie nog geen ontwikkelingen die echt duurzaam zijn. Het is eerder het verschuiven van het probleem. Er zijn wel duurzame oplossingen maar die vragen om radicale veranderingen. Vooral in Nederland zie Ik mogelijkheden om ruimte beter te benutten. Betere bereikbaarheid met minder ruimtebeslag. Mijn stichting Freedom of Mobility is een visie aan het schrijven hoe het anders kan in de mobiliteit.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *