Republiek Amsterdam

Gezien op straat op 7 januari 2011:

Sinds 15 oktober 2010, de dag waarop het kabinet Rutte aantrad, worden er in Amsterdam stickers geplakt op straatnaamborden. In plaats van de vermelding van het bewuste stadsdeel staat er nu ‘Republiek Amsterdam’ te lezen. Op facebook en op Twitter (@republiek020) staan berichten die refereren aan de republiek. Het is alsof de Britse kunstenaar Banksy in onze hoofdstad aan het werk is gegaan. Echter, het heeft er meer de schijn van dat het een politiek getinte actie is – eentje van verontwaardigde cosmopolitische medeburgers. AT5 volgt ze op de voet, maar heeft bij mijn weten nog geen tip van de sluier opgelicht. De werkelijke daders maken zich niet bekend.

Deze actie verdient natuurlijk onze sympathie. Liever nog had ik gezien dat de anonieme daders de Vrijstaat Amsterdam hadden uitgeroepen. En dat ze de hele metropoolregio erbij hadden betrokken. Want ook in Hoofddorp, Almere, Purmerend en Haarlem hebben de mensen recht op toetreding tot de Vrijstaat. Sterker, het uitroepen van de ‘Metropool Amsterdam’’ door de verzamelde bestuurders uit de Amsterdamse regio op 14 december 2007 – een moedige daad die zelfs het NOS-journaal heeft gehaald – kan alleen maar als een overeenkomstige actie worden opgevat: de behoefte om zich te onderscheiden van, en om zich af te zonderen van het Koninkrijk. Alles ironie natuurlijk. Maar met tweeënhalf miljoen inwoners zou de Republiek Amsterdam ook eerst echt levensvatbaar zijn. Iets voor de Provinciale Statenverkiezingen?


Posted

in

by

Comments

One response to “Republiek Amsterdam”

  1. Jordaan Avatar

    17 mei 1995 stemden Amsterdammers per referendum over de vorming van Stadsprovincie Amsterdam. De uitslag was als volgt:
    Opkomst: 39,8%
    Voor Stadsprovincie Amsterdam: 6,1%
    Tegen Stadsprovincie Amsterdam: 93,2%

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *