Revolutionair

Gehoord in de Tolhuistuin op 27 oktober 2009:

Op dinsdagavond zou de SP haar visie op de toekomst van de stad presenteren in de Vrijstaat. Quod non. Het partijbestuur had besloten uitgerekend op dezelfde avond elders in de stad een besloten vergadering te beleggen waarin de nieuwe lijsttrekker zou worden gekozen. Dat werd dus Laurens Ivens en niet Remine Alberts. In de Vrijstaat bleef het leeg. Jammer, want raadslid Hans Bakker had "een mooi anarchistisch programma" voorbereid. Hij zegde af. Wij hadden dus een vrije avond.

Een vrije avond in de Vrijstaat, hoe doe je dat? Voor de aanwezigen hadden we twee films van de VPRO in de aanbieding: ”The Making of the Vrijstaat" en de Tegenlicht-documentaire "Amsterdam Makeover 2040′, beide van regisseur William de Bruijn. De meeste aanwezigen hadden de documentaires nog niet gezien. Dat kwam dus mooi uit. Op het grote scherm in de donkere lezingenzaal zagen we de stad aan ons voorbij trekken. We zagen Richard Florida vanuit Toronto en Saskia Sassen vanuit Abu Dabi over ons spreken. We zagen de ontwerpers hun ontwerpen presenteren aan de overkant. Ondertussen voeren buiten, in het stille duister, schepen over het IJ. Hun gedempte geluid klonk vol belofte. We voelden ons onoverwinnelijk.

Maar we wisten nog altijd niet wat de SP voorheeft met de stad. En ook de volgende dag zouden we het niet in de krant kunnen lezen. Want in Het Parool ging het toch weer alleen over de poppetjes, niet over de toekomst van de stad.


Posted

in

by

Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *