Buurten omkatten

Gezien in Amsterdam-West op 21 juli 2011:

Vandaag begin van de vakantie. Vier weken zonder blog. Dat wordt lastig. Op de valreep maakte ik nog een excursie door Amsterdam Nieuw-West. Wijkaanpak in de praktijk, opbouwwerk en stedenbouw met elkaar verenigd, maar ook: stilgevallen herstructurering. We bezochten wijk 5 in Slotermeer, we bleken in de voetsporen te treden van de wethouder Wonen, die ons nog niet zo lang geleden was voorgegaan. Wat me vooral opviel was de stilte op straat, het gebrek aan stadsleven, de verlaten sfeer. De onder handen genomen Burgemeester Roellstraat leek, geheel ontdaan van zijn hoge populieren, op een Atlantic Wall, de Burgemeester van Leeuwenlaan met zijn elegante winkelplint was uitgestorven, het nieuwe Confusiusplein, op wat voetballertjes na, oogde vernieuwd maar was compleet verlaten. Verrassend mooi oogde het oude laagbouwbuurtje ten zuiden van de Socratesstraat, de ruimtelijke werking van de haakjes rijtjeswoningen was ronduit overrompelend. Deze wederopbouwpanden bleken echter slecht onderhouden, ze schreeuwden om een grondige opknapbeurt. Elders was stevig gesloopt, maar door de stilgevallen productie gaapten hier nu grote gaten. Met bakken aarde waren daar nu wat groentetuintjes gefabriceerd. Ondertussen spraken we met de mensen van de woningcorporatie over self esteem van de bewoners. Hier waarde onmiskenbaar het spook van de stadsvernieuwing. Kun je dit soort buurten, verwikkeld in grootschalige omkatprocessen, met opbouwwerk aan de praat houden? Met groeiende twijfel sloeg ik het gade.

‘s Avonds stuitte ik via Twitter op een filmpje op SustainableCitiesCollective, gedateerd 21 juli 2011. http://bit.ly/npP3AX. Was het toeval? Het filmpje gaat over Neighborhoods, Placemaking & Active Living. Het is gemaakt door de Robert Wood Johnson Foundation. Ik kan het filmpje iedereen aanraden, het is bijzonder instructief. Het bevat een interview met de Amerikaanse urbaniste Jane Jacobs. Op hoge leeftijd legt ze nog één keer uit hoe je levendige stadsbuurten moet maken: geen verkeersstraten maar altijd gemengd verkeer, korte blokken, niet alleen wonen, een stevige dichtheid, veel straathoeken, netwerken van mensen, mensen die gezond bewegen, veel ogen op de straat. Zeg maar, stedenbouw en opbouwwerk met elkaar verenigd.


Posted

in

, ,

by

Comments

2 responses to “Buurten omkatten”

  1. nel de jager Avatar
    nel de jager

    Wat ontzettend jammer dat het toch maar steeds niet begrepen wordt. Door wie laten deze stedelijke vernieuwers zich toch bijstaan? Moet steeds maar denken aan de wijze woorden: “Steden moeten een levendig organisme zijn”. Zo moeilijk is het toch niet? In Nieuw-West hele mooie woonblokken, daar zou ik niets op afdingen, maar waarom alweer al die bordjes wat je niet mag, waar je niet mag zitten, waar je je niet mag bevinden?
    In de nieuwe woonblokken speelt het leven zich dus alleen maar binnen af, achter de voordeuren. Niets daarvan terug te vinden op straat. Nee, die zijn allemaal mooi strak aangeharkt! Jammer.

  2. Nico Avatar
    Nico

    Beste Zef,

    Wij kunnen je visie geheel onderschrijven, aangeharkte, vanuit een masterplan geplande (vernieuwde) stenen en wegen zijn meer dan onvoldoende om een levende, leefbare en vitale (naar Jane Jacobs) te garanderen. Integendeel het gaat juist om de zachte infrastructuur, waar wat ons betreft ook de buurteconomie onder valt, alles liefst bottom-up ontstaan waar het om gaat. Een zachte infrastructuur waar mensen elkaar “ontmoeten”, allerlei vormen van kruisbestuiving plaatsvindt en allerlei door de buurt gedragen voorzieningen zijn.
    Maar wij gaan een stap verder dan Jane Jacobs, al schrijft zij tussen de regels door ook over wat wij als belangrijkste kernpunt constateren. Brandpunt voor een vitale zachte infrastructuur is aanwezigheid van Knooppunten van zachte infrastructuur. Knooppunten die in Nieuw-West ook nauwelijks aanwezig zijn en in het algemeen niet in het wijkvernieuwing pakket zitten. Knooppunten als de Kauwgomballenfabriek, Park Frankendael of het Blijburg College in Oost. Of kijk eens at er gebeurt in Canada of Berlijn. Al sprekende met Michiel Schaap werden we nog eens in onze inzichten bevestigd en graag gaan we aanstaande 24e augustus hier verder met je over in gesprek.

    Tot dan!

    Groet Nico en Rainer

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *