Biënnale Achterstandswijken

Gelezen in Het Parool van 26 februari 2007:

Veel van de deelnemende kunstenaars aan Bestemming AMS in de Kunsthal te Rotterdam werken in de zogenaamde achterstandswijken van Amsterdam. Dat is in de Amsterdamse inzending voor de Derde Architectuur Biënnale Rotterdam ook goed te zien: de meeste bijdragen hebben een maatschappelijke ondertoon, overigens met veel humor en zelfspot gebracht. Er wordt sowieso een enorme inzet gepleegd door Amsterdamse kunstenaars in Amsterdamse wijken en buurten, overigens zonder dat dit een fraai predikaat draagt, een bijzondere onderscheiding krijgt voor moed en durf en maatschappelijke betrokkenheid. De kunstenaars vinden het normaal. En wij, bewoners en ambtenaren, juichen het toe. Buiten Amsterdam moeten ze daar nog aan wennen. Of ze weten het niet. Zoals de jury in Rotterdam.

Enfin, tot de categorie Gilian Schrofer, Pjotr de Jong, Diana Krabbendam en Peik Suyling behoort ook Arie Boomsma. Over hem berichtte Het Parool al enige tijd geleden. In zijn project gaat hij op zoek naar muzikaal talent in Amsterdamse achterstandswijken. De kern van ‘Mijn wijk, mijn trots’ is jonge talenten die door sociale achterstand ongezien blijven, de mogelijkheid geven hun zelfgeschreven songs op te nemen in een professionele studio. "Samen iets maken, trots zijn op een product, een talent ontwikkelen en geloven in je eigen kunnen, ongeacht succes. Dat is de essentie," aldus Boomsma. De rijksoverheid benadert de wijken waar het hier om gaat als slachtoffer. Boomsma draait het om: "Het ontbreekt die wijken nu aan trots. Hoe meer positieve aandacht voor deze wijken, hoe beter." In Boomsma’s eigen wijk, Bos en Lommer, worden al grote successen geboekt. Hij woont er nu al bijna negen jaar. Voor hem was het een bewuste keuze. Hij vindt zijn buurtgenoten ‘puur’ en inspiratie, kennis en informatie mist hij in het Gooi, waar de programma’s doorgaans gemaakt worden. "Zelfspot is in Hilversum een ontbrekende factor; zonder die eigenschap hoef je je niet op de Bos en Lommermarkt te begeven. Ik hou van deze wijk, Bos en Lommer leeft." Laat Bos en Lommer nu door de Minister van VROM, Ella Vogelaar, zijn aangewezen als probleemwijk. Zelfspot vind je kennelijk ook niet in Den Haag.

Wat te doen? Natuurlijk gewoon doorgaan. Maar misschien moet Amsterdam het initiatief nemen voor een nieuwe internationale Biënnale: de Amsterdamse Achterstandswijken Biënnale. Om de rest van Nederland te laten zien hoe Amsterdamse kunstenaars zich inzetten voor buurten en wijken en hoe normaal dat is. Dat zou maatschappelijk relevanter zijn dan een mode biënnale in Arnhem, een tuin- en landschaps biennale in Apeldoorn of een architectuur biennale in Rotterdam.


Posted

in

by

Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *