Calvijn, Darwin, Wibau, Lincoln

Gelezen in de Volkskrant van 19 januari 2009:

2009 is niet alleen het jaar van Calvijn, Darwin en Wibaut, maar ook dat van Abraham Lincoln. Deze zestiende president van de Verenigde Staten van Amerika werd in februari tweehonderd jaar geleden geboren. Hij was het die een einde maakte aan de slavernij. Lincoln is dan ook het grote voorbeeld van de nieuwe Amerikaanse zwarte president, Barack Obama. Obama, die net als Lincoln afkomstig is uit Illinois, gebruikt het gedenkjaar op een hele bijzondere wijze in zijn campagne. Zo nam hij, net als zijn grote voorbeeld Lincoln indetijd deed, voor zijn inauguratie de trein van Philadelphia naar Washington, onderweg redevoeringen houdend en gewone Amerikanen in zijn coupe meevoerend. Philadelphia is de stad van de Amerikaanse grondwet. Baltimore, dat ze odnerweg aandeden, is de stad waar het volkslied werd geschreven. En eindhalte Washington is de hoofdstad van het land.

Zijn rede hield hij voor het beeld van Lincoln, waarbij hij refereerde aan de rede die Lincoln indertijd ook hield. En wat zei Obama? "Onze problemen zijn misschien nieuw, maar wat nodig is ze te boven te komen niet. Nodig is hetzelfde doorzettingsvermogen en idealisme dat onze stichters aan de dag legden. Nodig is een nieuwe onafhankelijkheidsverklaring, niet alleen in het land, maar ook in onze levens. Een beroep, niet op onze makkelijke instincten, maar op onze betere engelen." Met dat laatste verwees hij naar de beroemde "better angels of our nature’ uit Lincolns eerste inauguratierede.

Een onafhankelijkheidsverklaring afleggen aan jezelf. Niemand meer een slaaf, niemand meer een slachtoffer, iedereen onafhankelijk! Als ieder individu dat zou doen, dan zou de wereld er heel anders uitzien. Overigens, mooi te zien hoe Barack Obama de Amerikaanse steden in scene zet, hoe hij ze gebruikt in zijn presidentschap voor zijn boodschap. Welk dorp bezoekt onze koningin voor het koekhappen dit jaar op 30 april? Inderdaad, alles heeft betekenis, alles krijgt betekenis.


Posted

in

by

Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *