Collapse

Gelezen in Het Parool van 4 juli 2009:

Wat er kan gebeuren als je economie niet vitaal is, laat de Amerikaanse staat Michigan zien. Detroit ligt in Michigan. Al ver voor de huidige economische recessie ging het slecht met Detroit, de auto-industrie verkeerde al lang in zwaar weer. De hoofdkantoren en ook veel fabrieken van General Motors, Chrysler en Ford zijn gevestigd in en rondom Detroit. "Ooit vertrokken Amerikanen massaal naar deze stad om werk te zoeken. In de jaren vijftig telde Detroit ruim twee miljoen inwoners. Inmiddels is dat aantal meer dan gehalveerd: 921.000," meldt Het Parool.

De uittocht begon in de jaren zestig. Het waren vooral de blanken die na de fabrieksstakingen en rassenrellen naar de buitenwijken trokken. De uittocht is sindsdien alleen maar gegroeid. Blank en zwart verlaten niet alleen meer de stad, maar ook de staat. Sinds het uitbreken van de crisis zijn al een half miljoen mensen Michigan ontvlucht. Het Parool: "De economie van Detroit en van heel Michigan is ingestort. Iedere twaalf minuten verhuist een familie naar een andere staat." De gevolgen zijn duidelijk zichtbaar. Het zakencentrum is ‘s avonds zo goed als verlaten. "Een groot deel van de kantoorgebouwen en winkelpanden staan leeg. Alle Amerikaanse warenhuizen zijn vertrokken. Alleen de goedkopere supermarkten van Aldi en Family Dollar Stores houden het nog vol. Dertig procent van de bevolking leeft van voedselbonnen. Bijna 23 procent van de inwoners van Detroit is werkloos. Ruim 36.000 woningen staan leeg."

Een paar maanden geleden hoorde ik in New York dat de economie van Detroit met 40 procent is gekrompen. Dat is niet het effect van de recessie. Het is het gevolg van een eenzijdige stedelijke economie. Dus steden, kijk uit voor een eenzijdige economie. Gok niet op die paar grote bedrijven. Kies geen economische speerpunten. Doe niet aan economische clustervorming. Koester het midden- en kleinbedrijf.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *