De opslingering van Amsterdam

Besproken in B.Amsterdam op 6 maart 2015:

couleurlocale

Couleure Locale klinkt misschien kneuterig, maar is het beslist niet. Het betreft een initiatief van Emilie Vlieger en Kris Oosting. In het kader van het Jaar van de Ruimte 2015 organiseren deze twee jonge Utrechtse ondernemers het komende jaar een aantal Ruimteverkenningen op verschillende plekken in Nederland. De eerste vond afgelopen vrijdag plaats in Amsterdam. Daarvoor kozen ze als locatie B.Amsterdam – de nieuwe broedplaats naast IBM in Nieuw-West – , ze namen de internationale concurrentiepositie van Amsterdam als thema en, getriggerd door een interview met hem in Vrij Nederland, vroegen ze Zef Hemel als spreker.  Aansluitend nam Vincent Kompier, overgekomen uit Berlijn, de circa dertig deelnemers mee op metro-excursie. Het gezelschap, afkomstig uit heel Nederland en Vlaanderen, bezocht o.a. de Zuidas en het Marineterrein, waar Startup Delta is gevestigd. Wat was hun indruk? Ik vermoed, na de lezing, dat ze vooral in verwarring waren gebracht.

De lezing van Hemel ging over ‘De opslingering van Amsterdam’. Daarmee wilde hij zeggen dat er feitelijk geen keuze is: Amsterdam wordt door mondiale krachten opgeslingerd. Wie goed oplet ziet dat aan de lokale toeristenmarkt (‘drukte in de stad’), de woningmarkt (‘Amsterdam is een spons’), de kantorenmarkt (verziekt, maar op de Zuidas geen leegstand), enzovoort. Die opslingering komt door de verknoopte mondiale netwerken, de waarde van het merk ‘Amsterdam’ in de wereld, glasvezel en internet en nog zo wat zaken waarvan de betekenis de landsgrenzen verre overstijgt. Het enige wat we kunnen doen is de groei van Amsterdam proberen af te remmen. Dat doen we dan ook met volle kracht. Amsterdam zelf creëert bewust schaarste om vastgoedprijzen hoog te houden, haar bevolking wil liefst niet groeien en klaagt over de drukte, de regering, gesteund door het Interprovinciaal Overleg en in de nek geblazen door de Tweede Kamer, spreidt en smeert programma’s en geld uit over de provincies onder het mom van verdelende rechtvaardigheid, ruimtelijke ordening in Nederland is per definitie distributieplanologie opgevat als eng-nationaal gezelschapsspel, Europa ten slotte gedraagt zich als een fort dat immigratie verhindert. “Waarom zou je als Amsterdam ook moeten willen groeien?”, was de vraag die het bij de aanwezigen opriep. Inderdaad, de vraag stellen alleen al. De Nederlanders vonden het maar negatief, de Vlamingen juist verfrissend. Ik vlieg vandaag naar Seoul, waar men wel bereid is op te slingeren.


Posted

in

,

by

Comments

2 responses to “De opslingering van Amsterdam”

 1. Erik Avatar

  De opslingering vind ik op zichzelf geen negatieve gedachte, wel het ieder ander beschuldigen van ‘remmen remmen remmen’ en veel kritiek op nu eenmaal gevoerd beleid op verkeerde plekken verkeerde gebouwen neer te zetten. En vervolgens zelf niet vertellen hoe het wel kan/moet.

  Je website laat hierin al meer zien dan je vrijdag tijdens de Ruimteverkenning vertelde. Dat vermoedde ik al. Jammer we dat je de Nederlanders die doorvroegen neerzet als zeurkousen en de Vlamingen.

  Kortom, opslingeren om aan ‘vraag’ te voldoen in plaats van aanbod bewust klein houden: Prima. Maar wel met een constructieve houding ten opzichte van het ruimtegebruik nu (want ook hotelgasten die in het verdubbelde Amsterdam verblijven willen de binnenstad in).

  Anders krijgen we weer verkeerde gebouwen op verkeerde plekken. En waar is in dit verhaal het belang van de open ruimte rond Amsterdam?

 2. Erik Avatar

  [redactie op vorige comment] “….en de Vlamingen als verfrissende denkers”

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *