De Toekomst

Gelezen in De Volkskrant van 1 november 2008:

Ajax speelt niet lekker. Met mijn gebrekkige voetbalkennis was zelfs míj dat duidelijk geworden. Een echte metropool rond Ajax bouwen, zoals ik in het vorige blogitem als oplossing suggereerde, zal wel niet aankomen bij de supporters. Dat duurt zeker twintig, dertig jaar, en voetbalsupporters en ook voetbalbestuurders hebben weinig geduld; de club moet liefst nog het volgende seizoen weer in de Champions League spelen. Dat werkt dus niet.

Een alternatief zou zijn om de trainingsfaciliteiten van Ajax te verbeteren. Nu heeft de club zojuist besloten om te verhuizen van, zoals De Volkskrant onlangs schreef, de "spiegelende ruiten van kantoren, beton, suizende metro’s, een supportershome langs het trainingsveld" in Amsterdam-Zuidoost naar "de rust en veiligheid van jeugdcomplex De Toekomst" even verderop, in datzelfde Zuidoost.

Is dat nou wel een verbetering? Neem de Herdgang, het trainingscomplex van PSV. "De rust van het trainingscomplex loutert. Daar gaat de bal rond in een groene omgeving, terwijl vogels tjilpen en de stem van de trainer tot de uithoeken van het veld draagt." Dat werkt volgens de krant pas echt "als balsem voor de gekwetste voetbalziel." Sterker, "In rust trainen alle èchte grote clubs: van Real tot Manchester United en AC Milan." Voor Van Basten schijnt Milanello het gedroomde voorbeeld te zijn, het complex van AC Milan. De vraag is dus reëel of De Toekomst aan Ajax dezelfde kwaliteiten kan bieden als een Milanello. Ik denk het niet. Kan Ajax zijn trainingsfaciliteiten, net als "alle èchte grote clubs", niet beter zoeken bij een dorpje als Ouderkerk, aan de andere kant van de A2? Stel je voor, in de Amstelscheg, dicht bij de Ouderkerkerplas, verrijst een trainingscomplex met gebouwen in cottagestijl. De spelers wandelen op hun gemak de dorpskern van Ouderkerk binnen. Wat een rust, wat een ontspanning! En Zuidoost, Almere en de Arena zijn niet ver weg. Het zou kunnen helpen. Wie weet.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *