Droom II

Gehoord tijdens ‘leisureondernemerstafel’ over de cruisemarkt op 19 maart 2008:

Dat Amsterdam het goed doet op de cruisemarkt is genoegzaam bekend. Wat de potenties van Amsterdam op de cruisemarkt zijn was onderwerp van een bijeenkomst op woensdagavond in Regardz Meeting Center naast het Centraal Station. Tijdens de avond werden Amsterdamse ondernemers in de cruiseketen bijeen gebracht. Ook het ATCB was aanwezig. Het initiatief ging uit van vier gemeentelijke diensten: Dienst Economische Zaken, Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling, Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam en Dienst Ruimtelijke Ordening.

Het goede nieuws was de oprichting, twee weken eerder in Miami USA, van The Atlantic Alliance. In deze Alliance gaan vijftien havens langs de West-Europese kust, van Lissabon tot Hamburg, samenwerken in de marketing van hun cruiseproduct. Voor Amsterdam is dit buitengewoon belangrijk. De haven ligt op dit moment erg aan de rand van de belangrijkste itineraries, de Noorse fjorden en de Baltische Zee. Vandaar het grote aandeel turnaround-schepen in Amsterdam. Een cruise begint of eindigt in Amsterdam. Een veel betere positie ontstaat voor Amsterdam wanneer de stad een onderdeel wordt van een keten van bestemmingen. Wanneer het lukt om de West-Europese kust tot een aantrekkelijke itinerary te maken, zal Amsterdam die positie vanzelf krijgen.

We spraken over de potentie van The Atlantic Alliance en wat voor een itinerary dat wel zou kunnen zijn. Wat te denken van ‘de oude koloniale wereld’? Dat zou betekenen dat Amsterdam aan de slag moet met de VOC en zich iets minder met bollen en molens en klompen zou moeten profileren. Een aantrekkelijke propositie, dunkt me.


Posted

in

by

Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *