Kans op toeval

Gelezen in Het Parool van 24 januari 2009:

James Veenhoff is een commerciele jongen. Tot vorige week was hij programmadirecteur van de zeer succesvolle Amsterdam Fashion Week. Onlangs vond alweer de tiende editie ervan plaats in de Westergasfabriek. In Het Parool stond bij die gelegenheid een interview met hem afgedrukt. Zijn loopbaan doet sterk denken aan wat Malcolm Gladwell beschrijft in zijn nieuwste boekje over succes: het gaat om talent, zeker, maar vooral om hard oefenen en … veel toeval. 

Veenhoff stopt er overigens mee. Hij komt uit de Bollenstreek. Hij studeerde aan Nyenrode. Bij toeval kwam hij in de modebranche terecht. Zo deed hij in zijn studententijd een sjouwklus bij modebedrijf Pepe Jeans in Amsterdam. Daar kon hij aan de slag als debiteurenbeheerder. En daar ontmoette hij, toevallig, Steve te Pas. Die vertrok net om modebedrijf Moshi Moshi te beginnen en vroeg of James mee wilde doen. Dat wilde hij wel. Steve te Pas en Steven Pooters van Cafe George bedachten de Fashion Week. "We zagen dat buitenlandse modebeursen veel geld verdienden. In Europa waren de luxe spijkerbroekenmerken, zoals Blue Blood, in opkomst, maar ze hadden nog geen handelsplatform. Wij besloten daarom Amsterdam de hoofdstad te maken van de luxe jeansmerken." Hetgeen in 2004 voor het eerst werd beproefd. Wereldwijd behoort de Amsterdam Fashion Week inmiddels tot de subtop. New York, Parijs en Milaan zijn de top, "maar daarna komen wij, met twaalf- tot vijftienduizend bezoekers per editie." Volgens Veenhoff heeft de Fashion Week veel voor Amsterdam betekend. "In Nederland was Arnhem altijd de modestad, nu is dat Amsterdam. Kijk maar naar de aantallen modebedrijven die naar de stad komen."

De kans op succes is in een grote stad als Amsterdam gewoon groter dan elders. Doordat toeval er vaker voorkomt. Mooie observatie van Veenhoff over Amsterdam, overigens: "Ik hou van de Amsterdamse lifestyle: veel inspirerende mensen die niet per se rijk zijn."


Posted

in

by

Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *