Le Quartier latin du 21e siècle

Gelezen in Treizième Urbain van 15 mei 2011:

Rive Gauche in Parijs ligt in het 13e arrondissement. De hoge glazen torens van de Bibliothèque nationale de France bevinden zich er, maar ook Gare d’Austerlitz en de Universiteit Parijs-Diderot. Er vindt hier veel nieuwbouw plaats in een hoge dichtheid bovenop de spoortracé’s. Je zou het gebied kunnen vergelijken met de Amsterdamse Zuidas-in-wording: niet te ver van het centrum, een hoogstedelijk gebied met een belangrijk station, met wonen in hoge dichtheid en een universiteitscomplex aan de grens van de Boulevard P’reiphérique. De Franse architect Christian de Portzamparc tekende voor het ontwerp. Ik vond het niet slecht. Mensen wonen er weliswaar dicht op elkaar, maar ze wonen wel aan echte straten. De levendigheid is er vooral te danken aan de universiteit. Je kunt gerust spreken van een 24-uurseconomie. “Car, conformément au voeu de la municipalité parisienne de créer une ‘université dans la ville’, le pole est dispersé en plusieurs batiment, que se melent avec succès aux immeubles de logement.” Heel slim spreekt men hier van ‘le nouveau Quartier latin du 21e siècle’. Zo zou je de Zuidas straks ook moeten noemen, want zodra de Vrije Universiteit is verplaatst zullen ook daar de studenten het kantorengebied rond station Zuid gaan verlevendigen.

Michel Houellebecq situeerde er zijn nieuwste roman, ‘La Carte et le territoire’. Zelf woont hij in Ierland, maar als hij Parijs aandoet logeert hij steevast in de twee hotels aan de rue Esquirol of aan de Place d’Italie in het 13e. “J’aime ce quartier, je n’ai pas envie  de loger à Saint-Germain-des-Prés.” Waarom hij het grootste deel van zijn roman in het 13e arrondissement situeerde? “Jed, le personnage central, éprouve une espèce de nostalgie pour une époque de forte construction, de fort développement économique. Son père est architecte. Il aime beaucoup les immeubles des années 70.” De buurt vaart er wel bij. Een roman situeren op de Zuidas omdat je als schrijver een romanfiguur kiest die van moderne hoogbouw houdt, dat ligt dan in de rede. Je kunt er een Prix Goncourt mee winnen.


Posted

in

,

by

Comments

One response to “Le Quartier latin du 21e siècle”

  1. dirk Avatar
    dirk

    Herken je analyse. Heb er een tijdje geleden rondgelopen en ik was aangenaam verrast over de oplossingen. Je merkt vaak niet eens dat er een halve wijk boven een overkluisd emplacement en station is gebouwd. Door de kleinschalige opzet en de variatie per blok, én de verwijzing naar de Parijse signatuur, leidt dit tot een ijzersterke opzet. De Universiteit ligt in verschillende panden, verspreid door het gebied, waardoor er een beweging van studenten door de wijk ontstaat. Verdient navolging.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *