Leegstaande wolkenkrabbers

Gelezen in NRC Handelsblad van 3 maart 2007:

Onder de aandachttrekkende kop ‘Wachten tot de wolkenkrabbers op Wall Street leeg staan’ publiceerde NRC Handelblad dit voorjaar een uitgebreid artikel in de economie-bijlage over de concurrentiestrijd tussen New York en Londen rond het leiderschap in de kapitaalwereld. Die strijd is New York dik aan het verliezen. Vandaar de titel. In het artikel een verslag van een gesprek met de Lord Mayor van Londen. Terecht stelt die in het interview dat het hier niet om een concurrentiestrijd gaat. Londen wil gewoon excelleren.

Kijk, dat is nu de juiste mentaliteit. Gewoon goed willen zijn, daar gaat het om. De journalist gelooft het echter niet. Sinds 1986, schrijft Freek Staps, woedt er een keiharde concurrentiestrijd tussen beide steden. "Londen is geen nationale stad meer, maar een heuse internationale stad." Op dit moment werken er 200.000 mensen met een buitenlands paspoort op de financiële markten van Londen. Niet voor niets kwam toenmalig presidentskandidaat Sarkozy naar Londen om daar zijn eerste verkiezingstoespraak te houden: in Londen zitten veel Franse bankiers en zakenmensen. Ongeveer de helft van het onroerend goed in de City is in handen van buitenlandse financiële instellingen. Een bewijs voor een concurrentiestrijd is dat allemaal evenwel niet. Franse bankiers verlaten Parijs omdat Londen gewoon beter is, beter dan New York en beter dan Parijs. De schaalvoordelen van Londen worden ook steeds groter, de toegang tot kapitaal is er beter georganiseerd. En Londen heeft het grote geografische voordeel dat het, anders dan New York, van twee walletjes kan eten. ‘s Ochtends pikken de handelaren in Londen een staartje van de markten in Tokio, Shanghai, Hong Kong en Mumbai mee, overdag zijn er de Europese markten en ‘s middags en aan het begin van de avond zijn de Amerikaanse markten al volop aan de gang. Door de tijdzones is het veel moeilijker voor New York om contact te houden met Azië.

Wat betekent dit voor Amsterdam? Nu ja, de kop van het bewuste artikel zou ook kunnen luiden: "Wachten tot de wolkenkrabbers op de Zuidas leeg staan." Want hoe goed is Amsterdam op dit moment als financieel centrum in de wereld? Nogmaals, het gaat niet om concurrentie, maar om kwaliteit. Kan Amsterdam de gewenste kwaliteit nog steeds leveren? Wordt het niet eens tijd dat De Nederlandsche Bank zich aan de Zuidas gaat vestigen? Dat zou een helder signaal zijn. Er is één troost: het geografische voordeel van Londen kent de Nederlandse hoofdstad evenzeer.


Posted

in

by

Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *