Meer mensen, minder steenkool

Gelezen in Metropoolregio Amsterdam in cijfers 2010:

Voor de derde keer een statistisch overzicht van de Metropoolregio Amsterdam ontvangen, opgesteld door de Dienst Onderzoek en Statistiek. Op het omslag prijken ditmaal vier NS-stations: Bijlmer-Arena, Zaanstad, Almere en Hoofddorp. Ik vermoed enige symboliek: treinen die op tijd rijden. De wethouder spreekt van ‘het ontstaan van tijdreeksen en interpretatiekaders’ die regionale beleidskeuzen kunnen onderbouwen. Ik lees en interpreteer de cijfers die een beeld geven van een bijna perfecte stadsregio waar te hard rijden door de straten en hondenpoep als de grootste ergernissen worden gezien en waar de criminaliteit is gedaald van 100 naar 94 misdrijven per 1000 inwoners. Dan gaat het vooral over vermogensdelicten. Vind je het vreemd? De Amsterdamse stadsregio is flink rijker dan de rest van Nederland: gemiddeld 15.500 euro per inwoner tegenover 14.000 euro in de rest van Nederland. Slechts 16 procent gaat door voor arm. Dat betreft dan hoofdzakelijk eenoudergezinnen en bejaarde alleenstaanden. Met de gezondheid gaat het ook goed. De Amsterdamse mannen roken iets meer dan gemiddeld, maar er wordt minder alcohol gedronken dan in de rest van het land. Er leven meer mensen met een normaal gewicht en beduidend minder mensen met kunstgebitten dan elders. Zeker, in Amsterdam kampen mensen iets vaker met migraine, maar weer iets minder met suikerziekte. Ze zijn wel iets vermoeider en lijden iets vaker aan slapeloosheid, maar dat betreft vooral de dure Gooi- en Vechtstreek. En ja, de economie trok in de tweede helft van 2009 weer aan. De bevolking groeit, in 2009 zagen we een toename van 23.000 inwoners. Sinds 2008 is er sprake van een immigratie-overschot. Amsterdam spant de kroon met 11.000 extra inwoners. Buiten de kernstad groeiden vooral Haarlem en Aalsmeer. Voor de komende twintig jaar wordt een gestage bevolkingsgroei verwacht. Welkom in Utopia!

Opmerkelijkste feit vond ik dit jaar het aantal hotelkamers. Dat groeide in 2009 met liefst 7 procent. Het totaal komt nu uit op 31.000 kamers. Dat is niet minder dan eenderde van de hele hotelcapaciteit van ons land! De meeste kamers bevinden zich binnen de grenzen van Amsterdam. We spreken hier van 8,6 miljoen overnachtingen in 2009. Plus 2,9 miljoen in de regiogemeenten. Totaal: 11,5 miljoen overnachtingen! O ja, het tonnage dat in de Amsterdamse haven werd overgeslagen daalde in 2009 aanzienlijk. Meer mensen, minder steenkool dus. Met dit interpretatiekader kunnen we de komende jaren onze regionale beleidskeuzen inderdaad gedegen onderbouwen.


Posted

in

by

Comments

4 responses to “Meer mensen, minder steenkool”

 1. Roselle Patterson Avatar

  I was recommended this web site by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You are wonderful! Thanks!

 2. Damien Vebel Avatar

  This is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I have shared your website in my social networks!

 3. Claudette Mccurren Avatar

  I really like the fresh perpective you did on the problem. Really was not expecting that when I started off studying. Your concepts had been easy to understand that I wondered why I never looked at it prior to. Glad to know that there’s an individual out there that definitely understands what he’s discussing. Fantastic job

 4. Jacinda Hackshaw Avatar

  Excellent blog post, I look forward to reading more.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *