Mercer’s list

Gelezen op de website van Mercer op 19 juni 2008:

Elk jaar publiceert Mercer de lijst met de steden die wereldwijd het beste scoren op kwaliteit van leven. De lijst wordt vooral geraadpleegd door multinationals die werken met veeleisende expats en die hoofdkantoren willen vestigen op de verschillende continenten. Kwaliteit van leven is voor hen belangrijk. Het bindt hun belangrijkste kapitaal, de medewerkers, die in een stad willen leven en werken die veel te bieden heeft. Tweehonderdvijftien steden werden doorgelicht. New York is de maatstaf waaraan de andere steden worden afgemeten. Wat kwam eruit?

Het afgelopen jaar, 2007, behield Zürich zijn toppositie. Wat Europa betreft wordt Zürich gevolgd door Geneve, Wenen, Düsseldorf en Frankfurt. Amsterdam heeft zijn dertiende plaats weten te handhaven, wereldwijd. Dat wil zeggen dat Amsterdam binnen Europa ook nog München, Bern en Kopenhagen voor moet laten gaan. Madrid zit Amsterdam op de hielen.

Niet slecht voor Amsterdam, zou je zeggen. Toch is het belang van deze lijst niet te onderschatten en de positie van Amsterdam niet super en ook niet onbedreigd. Omvang is hier niet het criterium, het gaat uitsluitend om kwaliteit. Als zakenstad scoort Amsterdam veel hoger, als logistiek knooppunt nóg hoger. Juist op kwaliteit valt voor de Nederlandse hoofdstad een wereld te winnen. Amsterdam zou zich moeten optrekken aan Zürich, Wenen en Frankfurt. Hier ligt de belangrijkste opgave voor de Amsterdamse metropool: winnen aan kwaliteit van leven. Dat betekent in de eerste plaats het binden van de rijke binnenduinrand en gouden zomen van het Gooi en Utrechtse heuvelrug aan de voorzieningen in de kernstad. Met cultuur, sport, retail en parken. En aantrekkelijke woningbouw. En dat alles zonder het Amsterdamse karakter te verliezen, dat een beetje sjofel is en literair.


Posted

in

by

Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *