Metropolitane democratie

Gelezen over ‘Outsourcing Planning. What do consultants do in regional spatial planning in the Netherlands’ (2010) van Jantine Grijzen:
 Outsourcing Planning-Grijzen, J.-isbn 9789056296193-boek cover
Gisteren promoveerde de politicologe Jantine Grijzen aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift over de rol die consultants spelen in de regionale planning. Die rol wordt steeds prominenter. Grijzen wijt dat aan de toenemende complexiteit van planning, zeker wanneer deze steeds meer regionaal van karakter wordt. "Planning is uitgegroeid tot een activiteit die wordt uitgevoerd door vele instanties en belanghebbenden, met overlappend beleid, deskundigheid en procedures." Begrijpelijk dat de bestuurders naar externe hulp grijpen. Grijzen wijst er op dat dit uitholling van de ambtelijke macht kan betekenen. "Als overheden kerntaken, zoals beleidsarticulatie en samenwerking met andere overheden, gaan uitbesteden, kan dit resulteren in een onvermogen om nog langer zelfstandig democratische plannen van hoge kwaliteit te ontwikkelen."
 
Zelf denk ik dat de consultants aan hun snelle opmars bezig zijn omdat overheden voortdurend snoeien in hun ambtelijke apparaten en denken dat externe expertise inhuren goedkoper is en hen meer greep geeft op de processen. Maar dat is het niet. En het democratische gat dat ze ermee graven zien ze helemaal niet. Na vier jaar zijn ze weer weg, een hoop ellende achter zich latend. De grootste kwaal: geheugenverlies, gebrek aan continuïteit, geen opbouw van wederzijds vertrouwen. En het einde is nog lang niet in zicht. Want opnieuw moeten er ambtenaren weg. Welkom consultants. Weer minder democratie. Lezen dus dat proefschrift van Grijzen.

Posted

in

by

Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *