Ondernemingszin

Gelezen in Het Parool van 5 januari 2009:

De beste graadmeter voor de toestand van ‘s lands economie is de optelling van alle stedelijke economieën binnen de grenzen van het koninkrijk. Op dit moment zijn alle ogen gericht op nationale instituten als het CPB en DNB en de Minister van Financiën, maar het is veel zinniger iets preciezer te zijn door naar de afzonderlijke steden te kijken. Neem Amsterdam. Wat de gezondheid van de Amsterdamse economie betreft gaf Oswald Schwirtz, voorzitter van de Amsterdamse Kamer van Koophandel, daarin een goed inzicht tijdens zijn nieuwjaarsspeech. De cijfers zijn hoogst opmerkelijk. Het aantal bedrijven in de Amsterdamse regio is de afgelopen tien jaar sterk toegenomen, van 100.000 in 1998 tot meer dan 140.000 in 2008. Veel kleine bedrijven werden opgericht. Het totale aantal kleine bedrijven in de regio bedraagt nu 120.000; in 1998 lag dit nog op 85.000. Dat is een stijging met liefst 42 procent! Een op de vijf is actief in adviesdiensten.

De Kamer heeft onlangs een onderzoek onder deze bedrijven laten uitvoeren. En wat blijkt? "Slechts een kleine minderheid gaf aan dat zij in sterke mate getroffen is door de kredietcrisis." Nee, denk je, dat komt dan nog wel. Maar gek genoeg zijn de ondernemers daarover optimistisch. "De meesten zijn flexibel genoeg om de bakens te verzetten." 54 procent verwacht zelfs een toename van de omzet en bijna een kwart denkt het personeelsbestand uit te breiden. Ra ra, hoe kan dat?

Alles wijst erop dat Amsterdam de afgelopen jaren een krachtige golf van import-substitutie heeft laten zien. Eenvoudig gezegd, lokale ondernemers, waaronder vele nieuwe, zijn de afgelopen tien jaar goederen en diensten gaan produceren die de stad daarvóór nog importeerde. Kennelijk doen ze dat met succes. Ze zijn namelijk helemaal niet zo afhankelijk van het buitenland; ze bedienen in de eerste plaats de lokale markt. Ze zijn klein en bovenal flexibel.

Het is het beste wat je op dit moment kunt hebben: een robuuste stedelijke economie. Terecht dat de Amsterdamse Kamer van Koophandel heeft besloten de kleine ondernemer tot speerpunt van zijn beleid te maken. "Oswald Schwirtz for president!"


Posted

in

by

Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *