Spraakmakend

Gelezen in Het Parool van 2 januari 2010:

Opmerkelijk hoe de burgemeesters van de grote steden van zich lieten horen in hun nieuwjaarstoespraken dit jaar. Ze leken wel gekozen. In ieder geval deed de burgemeester van Amsterdam scherpere uitspraken dat menig minister in Den Haag. Cohen sprak over de overheid op afstand, de grote problemen die dit gaf en stelde de vraag of de terugtrekkende beweging van de overheid niet gedeeltelijk moet worden teruggedraaid. De publiek-private samenwerking bij grote projecten in de stad, constateerde hij, verloopt moeizaam. Hij beriep zich op het werk van Amsterdamse wethouders als Willem Treub, Monne de Miranda en Floor Wibaut, die burgers hadden beschermd tegen de werking van de vrije markt.

De burgemeester van Den Haag, Van Aartsen, riep de partijen in zijn gemeente op hun verkiezingscampagnes inhoudelijk te voeren, dus beschaafd te debatteren en niet op de persoon te spelen. De burgemeester van Rotterdam, Aboutaleb, stelde dat het "aan de overheid is om grenzen te stellen, om de koers te bepalen en te straffen wanneer dat nodig is.” En de Utrechtse burgemeester Wolfsen zei in zijn nieuwjaarstoespraak dat er nog steeds te veel overlast is van allochtone jongeren en dat er wederom incidenten hebben plaatsgevonden waarbij bewoners zijn weggepest uit hun wijk. „Op sommige plaatsen heb ik een samenscholingsverbod moeten instellen”.

Natuurlijk is het verkiezingstijd voor de gemeenten. Rotterdam en Utrecht kampen met lokale problemen van openbare orde en in Den Haag groeit de spanning nu de PVV daar aan de lokale verkiezingen deelneemt. In Amsterdam is het anders. Daar, in de grootste stad van het land, is het relatief rustig. Daarom is de nieuwjaarstoespraak van Cohen zo interessant. De boodschap is landelijk van grote politieke betekenis. De enorme media-aandacht die Hare Majesteit voor haar kerstboodschap kreeg had ook de Amsterdamse burgemeester ten deel mogen vallen. Kan het zijn dat er vanuit de hoofdstad weer spraakmakende politiek wordt bedreven?


Posted

in

,

by

Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *