The Mecca of Cool

Gelezen in NRC Handelsblad van 21 februari 2013:

De creatieve sector van los Angeles heeft New York sinds een paar jaar qua aantal bedrijven, uitstraling en omzet ingehaald. Dat meldde onlangs NRC Handelsblad. Er werken in LA nu meer dan 300.000 mensen in de sector, er gaat ruim 100 miljard dollar in om. De komende drie jaar verwacht de gemeente Los Angeles nog eens een toename van 10.000 banen; het afgelopen jaar alleen al gingen hier 500 creatieve bedrijfjes in de reclame- en entertainmentsector van start. Was dat de reden dat ook het Amsterdamse reclamebureau KesselsKramer in november 2012 een vestiging in de metropool aan de Amerikaanse westkust opende? “Europese ondernemers in de creatieve sector horen zich in New York te vestigen,” schreef The New York Times verontwaardigd.

KesselsKramer koos voor LA vanwege de toestroom van reclamebureaus, galeriehouders en kunstenaars naar de stad aan de Amerikaanse westkust. Californië beleeft een ware renaissance en LA is de ideale plek om verhalen te bouwen. Ook noemt het bedrijf de ruimte om te experimenteren die LA zou onderscheiden van de Big Apple. Los Angeles haalde ook nog eens New York, Seattle en Boston in als de beste plek in de USA om een startup te beginnen. Onderscheidend hierin bleek met name het ondernemende klimaat. Ten slotte blijkt Los Angeles een ideale springplank naar Aziatische markten. Mooi waren de infographics in de krant die de creatieve sector in Los Angeles met die in Berlijn, Londen, Parijs en Silicon Valley vergeleek. Meest opvallende gegeven: minimaal een kwart van de starters in de creatieve sector in deze vier grote steden heeft ooit in Silicon Valley geëxperimenteerd. Vandaar de recente bijnaam van Los Angeles: Silicon Beach. O ja, alle succesvolle creatieve steden tellen meer dan vier miljoen inwoners. Kom er in Nederland maar eens om.


Posted

in

by

Comments

One response to “The Mecca of Cool”

  1. P.J.J. Vierhout Avatar

    Vergelijk het eens met de Randstad, lekker dicht bij Berlijn, Parijs en Londen. Het is er allemaal al. Ga er in Nederland maar eens doorheen, in plaats van er om te komen. Sorry maar dat laatste kan altijd nog!
    En er geldt niet “one size fits all”. Neem Veldhoven, Watergraafsmeer, Delft, Groningen “Energy Valley”, Wageningen “Algaeparc”, het LifeSciencesPark in Oss ( http://www.pivotpark.nl/?showold=true ), ATcomputing in Nijmegen, noem ze de “Silicon Grains” in het Nederlandse pierenbadje, of voor mijn part de “Brain Grains” , enigszins verspreid door ons landje. Geen geconcentreerde “valley” in de “low countries”. Geen Mecca, wel cool. Vermoeden : meer dan een kwart van de carrières in en om de meer innovatieve sectoren in de Randstad is ooit in één van de “Silicon Grains” begonnen. Nadeel is wel, dat we er zelf alsmaar niet in willen geloven.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *