Thorbecke rivisited

Gehoord in de Tolhuistuin op 28 september 2009:

Wie van de VVD enige gedachten verwachtte over de toekomst van Amsterdam kwam gisteravond bedrogen uit. De gast die de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie had uitgenodigd in de Vrijstaat Amsterdam, was Hans Gerson, de nieuwe wethouder van de PvdA voor de Noord/Zuidlijn. Hij werd aan de tand gevoeld door twee jonge partijleden die kennelijk graag aan de slag wilden bij een commerciële omroep in Hilversum. Het was vooral een levendig gesprek. Maar een vraag over de toekomst van de stad zat er gewoon niet in. De journalisten waren alleen geïnteresseerd in de waan van de dag: de perikelen rond de Noord/Zuidlijn, de taxiwet, de autoloze zondag. Ze hadden de kranten gelezen en reproduceerden wat hun collega’s ook de hele dag al doen: faits divers opblazen tot enorme luchtballonnen, die vervolgens met een luide knal uiteenspatten. Met de reusachtige maquettes van Amsterdam om de hoek konden ze gewoon niet overweg. Erger, het interesseerde ze geen snars.

Toch kwam er één vraag uit de zaal die aan het onderwerp van de Vrijstaat raakte. Wat het favoriete ‘Grand Project’ van meneer Gerson was? De wethouder antwoordde dat hij daarvoor veel te nuchter was. Hij kwam in zijn denken niet verder dan tot 2012. De Noord/Zuidlijn was hem trouwens al groot genoeg. "Eerst afmaken waar we mee bezig zijn. Er is nog zoveel te doen."

Het roeren van de partijleden in de zaal op de achtergrond gaf misschien nog het beste de sfeer van de avond weer: gemor toen ze hoorden dat er in de Vrijstaat geen bier werd geschonken, iemand opende stiekem een branddeur om een sigaretje te roken, tot tweemaal toe ging het brandalarm af, wat de organisatie van de Vrijstaat werd aangerekend; en afkeurend rumoer toen de wethouder de autoloze zondag verdedigde. Nee, ze konden echt geen dag hun auto missen. Ook volgend jaar zouden ze bij de afzettingen weer de overheidsdienaren belagen als die het in hun hoofd haalden hun bolides de doorgang te verhinderen. De wethouder was nu al gewaarschuwd.

Vrijheid volgens de VVD.


Posted

in

by

Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *