Profijt van Londen

Gelezen op Centreforcities.org van 7 juli 2015:

Steden betalen de meeste belastingen, de grootste steden veruit het meest. En het platteland profiteert, ook al klaagt het keer op keer. ‘Ten years of tax’, een onderzoek van het Britse Centre for Cities naar de wijzigingen in het belastingpatroon van Groot-Brittannië over de afgelopen tien jaar – dus voor en na de crisis – laat zien dat met name Londen veruit de meeste belastingen aan de Britse schatkist betaalt en dat haar aandeel het laatste decennium ook sterk is gegroeid. In 2004/05 hoestte Londen evenveel belastinggeld op als 24 daarna grootste steden van het Verenigd Koninkrijk bij elkaar opgeteld; tien jaar later is dit opgelopen tot een aandeel dat gelijkstaat aan dat van liefst 37 steden. “Dit rapport is een nieuw bewijs dat Londen de grootste bron van belastinginkomsten is geworden voor het hele land en dat voor een evenwichtige ontwikkeling van het Verenigd Koninkrijk de groei van Londen essentieel is,” reageerde Sadiq Khan, de nieuwe burgemeester van Londen. Hij pleitte net als zijn voorganger Boris Johnson voor ‘devolution’, het verder doordelegeren van macht en budgetten vanuit Westminster naar de steden en regio’s in Groot-Brittannië.

Het Centre for Cities stelt dat er een duidelijke geografie ten grondslag ligt aan de prestaties van de Britse economie. Deze wordt direct doorvertaald naar de inkomsten van de Rijksfinanciën. Veel Britse steden zijn de afgelopen tien jaar minder belasting gaan betalen, maar het succesvolle Londen juist veel meer. Desondanks zijn steden nog altijd het meeste ‘belastingproductief’: per werknemer dragen ze meer belasting af dan op het platteland. Echter, veertig van de 62 Britse steden zijn minder belastingproductief geworden, Londen juist veel meer. Dat betekent dat de Britse overheid sterk afhankelijk is geworden van het succesvolle Londen. Zonder Londen zouden de Britten een arm land zijn. Londen wordt dus afgeroomd en financiert eigenlijk de rest van het koninkrijk. Zouden de Britten eigenlijk wel beseffen dat ze Londen alle ruimte moeten geven om te groeien? En hoe zit dat in Nederland?


Posted

in

,

by

Comments

One response to “Profijt van Londen”

  1. Piet Jansen Avatar
    Piet Jansen

    Er zijn waarschijnlijk ook wijken, straten of postcodes te benoemen die relatief gezien erg veel belasting betalen. Moeten we daar dan ook een heisa van maken? Laten we lekker versnipperen tot beleid, aandacht en belastingen op straat, postcode niveau. Alleen ambtenaren maken zich druk om politiek geografische grenzen; werkenden mensen willen vooral een efficiënte belastinginning en dit betekent één nationale belastingdienst (geen gemeentebelastingen, waterschapsbelasting, provinciale belasting, etc. ) die zoveel mogelijk directe belastingen heft en zo min mogelijk indirecte belastingen.
    Belastingen zijn sowieso een raar vergelijksmiddel om een punt te maken waar de focus van de overheid op moet liggen. Maak dan ook aub grafieken van voedselproducerende steden, energiemakers, vluchtelingopvangers, etc; want zonder dat kan de Amsterdamse belastingbetaler ook niet leven.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *