Vrienden

Gelezen in PS van de Week van 12 december 2009:
Gelezen bij het opruimen: een reportage over het Amsterdamse bedrijf Hyves in Het Parool. Opzienbarend. Interessant. Het bedrijf is inmiddels vijf jaar oud en telt niet minder dan 140 medewerkers. Het is sinds enkele maanden gevestigd aan het Frederiksplein, in een voormalig gebouw van oliemaatschappij BP tegenover De Nederlandsche Bank. Elke dag fiets ik er langs. Eerst zag ik er de IDFA – het Internationale Documentaire Festival Amsterdam – al neerstrijken, toen Hyves. Even verderop zit nog altijd de redactie van De Groene Amsterdammer. Het Hyves-personeel, meest twintigers en dertigers, drinkt veel buiten de deur. Populair zijn café Kale of De Huyschkaemer. Nee, het begint daar echt creatief te worden.
Oprichters Raymond Spanjar, Floris Rost van Tonningen en Koen Kam begonnen in hun studententijd met het bedrijf, in de herfst van 2004, op de zolder van een Amsterdams grachtenpandje. Inmiddels zijn ze met hun bedrijf al vijf keer verhuisd, de laatste keer van de Herengracht naar het Frederiksplein. De aanleiding was een bezoek aan Amerika, waar de studenten met eigen ogen zagen hoe succesvol vriendensites waren. Dat wilden ze ook eens proberen. Eerst werden Amsterdamse studenten massaal lid, al snel haakte de rest van Nederland in. Na een jaar waren er al een miljoen bezoekers. Nu is Hyves met acht miljoen bezoekers de best bezochte site van Nederland. Geduchte concurrent is inmiddels het Amerikaanse Facebook, dat aan een razendsnelle opmars bezig is. Facebook telt inmiddels anderhalf miljoen Nederlandse gebruikers.
 
Zo groeit een bedrijfje in Amsterdam uit tot een wereldbedrijf: door importvervanging. Iets wat in Amerika een succes is, wordt in Amsterdam nageaapt en op een lokale consumentenmarkt – van Amsterdamse studenten – geïntroduceerd. Door succesvol te zijn wordt het nationaal uitgerold, d.w.z. geëxporteerd en groeit het bedrijf. Het begint – letterlijk – op een zolderkamertje en eindigt tegenover DNB. Universiteit, café’s en grachtengordel zijn de noodzakelijke ingrediënten. Geen brainpark, geen zichtlocatie, geen incubator is nodig. Het regelt zichzelf. Het zijn de mensen en het is de stad.

Posted

in

by

Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *