Woningnood

Gelezen op 6 april 2011:

Twee weken geleden publiceerde het CBS de nieuwe huishoudensprognoses, gebaseerd op de bevolkingsprognose van december 2010. Het leidde bij ons tot het nodige emailverkeer. Voor de goede orde: het gaat om de bevolkingsontwikkeling van heel Nederland. Veel mensen staan er niet bij stil, maar elke twee jaar worden deze prognoses opnieuw gemaakt. Ik bedoel, prognoses zijn ook maar relatief. Misschien is het u ontgaan, maar eind vorig jaar werden de bevolkingsprognoses voor Nederland ineens drastisch bijgesteld; de komende tien jaar, luidde de boodschap van het CBS, zal de bevolking van Nederland 37 procent sterker groeien dan eerder gedacht (wat neerkomt op 176.000 extra Nederlanders tussen 2010 en 2020). Dat is nogal wat. Nu blijkt dat ook het aantal huishoudens sterker zal toenemen: 13 procent meer dan verwacht. Najaar 2011 kunnen we de nieuwe regionale prognoses tegemoet zien.

Waarover ging het emailverkeer? De demografen van de provincie en de stad Amsterdam stellen vast dat het aandeel van de bevolkingsgroei van de Amsterdamse regio in 2010 sterk is gestegen ten opzichte van de landelijke groei. De metropool Amsterdam neemt liefst 30 procent van die groei voor zijn rekening, Amsterdam binnen de gemeentegrenzen groeit 16 procent. In Noord-Holland Noord was de groei veel lager dan verwacht, wat betekent dat een groot deel van het effect zal neerslaan in en rond Amsterdam. En nu komt het. Het zou kunnen betekenen dat de nieuwe regionale prognoses dit najaar 37 procent meer groei voor de Amsterdamse regio te zien zullen geven. Zevenendertig procent? Dat is wel erg veel. En dan hebben we het alleen nog maar over de komende tien jaar. Dat betekent: acute woningnood in en rond Amsterdam. Het verhaal van Nederland wordt dus krimp èn groei. Echte krimp. Maar ook èchte groei. Kun je nog zonder IJburg II?


Posted

in

by

Comments

3 responses to “Woningnood”

 1. Wouter van Gessel Avatar
  Wouter van Gessel

  Met de huidige aanbod van vervoer zal de prognose zeker zijn dat er een leegloop zal zijn in een aantal provincies zoals Groningen en Limburg en een groei in de metropool Amsterdam. Er kan ook eens gedacht worden hoe de spreiding over heel Nederland gerealiseerd kan worden zodat ruimte beter benut kan worden.

 2. Léon Groenemeijer Avatar

  Zef,
  je getallen en figuur lijken niet te kloppen.
  Ten opzichte van de CBS-prognose 2008 worden er in de nieuwe CBS-prognose 2010 in Nederland in 2020 265.000 mensen en 99.000 huishoudens meer verwacht. In totaal telt Nederland in 2010 7,4 miljoen huishoudens dus de 2,6 miljoen in je figuur (bron CBS??) moeten ergens anders opslaan.
  Overigens laten de trends inderdaad een sterke groei in de Metropoolregio Amsterdam (en de provincie Utrecht) zien. In de loop der jaren zijn de Primos-prognoses voor deze regio’s dan ook omhoog bijgesteld. Ik zal je het figuurtje van de opeenvolgende prognoses mailen. Daarin ook opgenomen de huishoudensontwikkeling volgens de Regionale Langetermijnscenario’s zoals ABF die voor VROM en Rijkswaterstaat heeft opgesteld.

 3. Ronnie Zijp Avatar

  Goed nieuws. De overheid zou de trek naar de metropoolregio juist moeten stimuleren.Goed ontwikkelede grote steden functioneren nou eenmaal beter. Minder files en een hoogwaardiger stedelijk gebied. Het spreidingsbeleid werkt niet, dat is nu wel duidelijk gebleken.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *