Woningcrisis

Gelezen in NRC Handelsblad van 10 mei 2014:

Geograaf Arend Jonkman doet onderzoek naar rechtvaardigheid op de Amsterdamse woningmarkt. Aan de UvA hoopt hij er op te promoveren. Zijn dominante invalshoek is de woonruimteverdeling in het sociale segment. Een eerste artikel van zijn hand zal hij komende zomer presenteren op een wetenschappelijk congres in Japan. Niet de sociale voorraad binnen de ring, maar die in Amsterdam Zuidoost blijkt in de hoofdstad de grootste maatschappelijke spanning op te leveren: de huren zijn daar relatief hoog, terwijl de huurders er over het algemeen over een laag inkomen beschikken. Tegelijk hoorde ik van architect Camiel Klaasse dat alle kluswoningen van flat Kleiburg in Amsterdam Zuidoost in een mum van tijd zijn verkocht. Aan yuppen, nieuwe stedelingen. Wat zeggen beide gegevens over de Amsterdamse woningmarkt? Dat er een enorme spanning op die lokale markt staat. Zelfs de hoogbouw in de Bijlmer ontkomt kennelijk niet aan de invasie van zogenaamde ‘nieuwe stedelingen’.

In dat licht bezien is de gespannen situatie op de woningmarkt van San Francisco voor Amsterdam een veeg teken. De afgelopen drie jaar, lees ik in NRC Handelsblad, steeg daar de prijs van een huis met 36 procent; in dezelfde periode stegen de huren met 51 procent. Alle goed verdienende yuppen-programmeurs van Silicon Valley willen tegenwoordig in het traditioneel door hippies, kunstenaars en schrijvers bevolkte San Francisco wonen. Terwijl het gemeentebestuur blij is met hun komst, zijn de bewoners, vaak met een laag inkomen, juist razend. San Francisco – precies even groot als Amsterdam – kent strenge huurbescherming, maar armlastige huurders kunnen door verhuurders op allerlei manieren uit hun woning worden gezet. De schuld van de woningcrisis wordt nu op de schouders van de techies geschoven, maar de werkelijke oorzaak is gelegen in het feit dat er domweg te weinig woningen worden gebouwd; een gegeven dat maar gedeeltelijk aan de crisis, en vooral aan de ordening van de woningmarkt moet worden geweten (OESO 2010). Econoom Ed Glaeser schreef het al: in Californië lukt het de grote steden niet om voldoende woningen in hoge dichtheden te bouwen. De markt zit er op slot, omdat de staat nog altijd meent dat mensen het liefste in saaie suburbs willen wonen. Dit is dus wat Amsterdam ook te wachten staat.


Posted

in

by

Comments

One response to “Woningcrisis”

  1. Woonwin Avatar

    ‘…De schuld van de woningcrisis wordt nu op de schouders van de techies geschoven, maar de werkelijke oorzaak is gelegen in het feit dat er domweg te weinig woningen worden gebouwd…’
    Dat er te weinig woningen worden gebouwd komt ook door de crisis…dus dit fenomeen zal in stand blijven tot dat de crisis voorbij is.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *