Hyper-density als conditie

Gelezen in The Economist van 23 september 2017:

Gerelateerde afbeelding

China innoveert. En hoe. Op gebied van fintech is China nu al marktleider, want innovaties zijn daar qua investeringen groter dan in de VS. Ook op gebied van Virtual Reality nadert China in rap tempo het niveau van Noord-Amerika. Wat betreft zelfsturende auto’s is China op dit moment nummer twee in de wereld. Wie had gedacht dat men daar in China achterliep heeft het echt mis. In ‘The next wave’ schilderde het Londense zakenblad The Economist onlangs China af als het ultieme innovatieland van de toekomst. Goed opletten dus. De volgende generatie technologische innovaties komt niet meer uit de Verenigde Staten of Europa, maar is Chinees. The Economist gaf voor die onverwachte wending ook een verklaring. Ten eerste de enorme schaalvoordelen van de Chinese thuismarkt – een reusachtig land met een zeer moderne infrastructuur -, die ondernemers daar op een voorsprong zetten. In de tweede plaats de Chinese consumenten die zeer koopbelust zijn, zij zijn het die het liefst het allernieuwste aanschaffen en ook niet terugdeinzen voor de nieuwste technologie. Ten derde de inefficiëntie van de grote Chinese staatsbedrijven, waardoor kleine nieuwkomers al snel een enorme voorsprong krijgen mits ze de consument goed bedienen.

Westerse markten stagneren al jaren. Voor nieuw ondernemerschap is dat allerminst gunstig. Opmerkelijk vond ik bovendien dat Chinese ondernemers nu al op een wereldschaal denken en niet meer alleen op de schaal van hun enorme thuismarkt. Of, zoals een Chinese innovatie-expert in het artikel opmerkt: “They know much more about what is going on in Silicon Valley or Israel than do Europeans.” En ze zijn gewoon sneller, de Chinese ondernemers. Maar want me in het artikel nog het meeste bijbleef was de beschrijving die ene Mr. Lee gaf van de kenmerken van het Chinese innovatieklimaat. Gevraagd naar de moordende snelheid van tal van innovaties sprak hij over China niet alleen in termen van een omvangrijke thuismarkt en een leger jonge en gretige ondernemers, maar vooral van ‘its urban hyper-density’. Doordat de Chinese steden zoveel groter, hoger en compacter zijn dan de Europese en zelfs de Amerikaanse gaat innovatie daar veel sneller. De veel hogere ‘pace of life’ als gevolg van hyperurbanisatie vind je echter terug zelden in de Europese literatuur over innovatie-ecosystemen. Het belang van grootstedelijkheid bagatelliseren is een ernstige vergissing die Europa flink zal bezuren.


Posted

in

by

Comments

One response to “Hyper-density als conditie”

  1. Paul Rijnaarts Avatar

    Mee eens, maar niet alleen stedelijke dichtheid is een factor. De gemiddelde intellectueel opgeleide Chinees steekt in de Beta-vakken ver boven ons uit. Een door mij geleid internationaal project voor nieuwe energie uit de ruimte wordt aangevuurd door de Chinezen, en alleen daarom zijn ook de Amerikanen mee gaan doen. Om de hegemonie van China met ook aspiraties op ruimtevaartgebied te weerstreven.
    Maar vergis u niet. Ook op milieugebied zijn de Chinezen zeer ambitieus en gaan ze Europa en de VS binnenkort voorbij. Doel: gezonde arbeiders leven alleen maar in gezonde lucht. Trump heeft aan de Chinese voorsprong een belangrijke impuls gegeven, door vooral de VS op dat gebied minstens 20 jaar terug te plaatsen. Gelukkig gaan staten als California en New Yersey, maar ook Canada en Mexico daar dwars tegen in. De USA is binnen niet al te lange tijd de grote loser. Maar gelukkig hebben ze een redelijk onafhankelijke NASA. Zij zien het belang en nemen zonder toestemming van Trump toch deel aan dit project.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *