Amsterdam Lezingen 2014

Gelezen op www.uva.nl/nieuws-agenda/nieuws/amsterdamlezingen:

In februari 2014 start een nieuwe reeks Amsterdam Lezingen. De lezingen, met als thema ‘Amsterdam Kennisstad’, richten zich op de wetenschapsterreinen waar Amsterdam wereldwijd in uitblinkt. De reeks Amsterdam Lezingen is voortgekomen uit de samenwerking met de Wibautleerstoel. De Wibautleerstoel is ingesteld om de problematiek in de grote steden te onderzoeken, in het bijzonder met betrekking tot Amsterdam. De huidige hoogleraar op deze leerstoel is Zef Hemel (sinds januari 2012), die optreedt als gastheer van de Amsterdam Lezingen. Tijdens de Amsterdam Lezingen vertellen hoogleraren over hun vakgebied en over de rol die de stad daarin speelt. In 2014 zijn dit niet alleen UvA-hoogleraren, maar ook hoogleraren van de Vrije Universiteit. Iedere spreker houdt een lezing van maximaal een half uur. Daarna kan het publiek vragen stellen over het onderwerp.

 

programma 2014

– 3 februari 2014 – prof. dr. Isa Baud, hoogleraar internationale ontwikkelingsstudies aan de Faculteit der Maatschappij en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Steden: over gebruik van ruimtelijke kennis tegen armoede en ongelijkheid in lokale bestuursnetwerken in Indiase en Zuid-Amerikaanse steden.

– 10 februari 2014 – prof. dr. Philip Scheltens, hoogleraar cognitieve neurologie, VU medisch centrum, aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en directeur van het Alzheimercentrum VUmc. Alzheimer: over de geheimen van het brein en de zoektocht naar de remedie tegen deze volksziekte.

– 17 februari 2014 – prof. dr. Barbara Baarsma, algemeen directeur van SEO Economisch Onderzoek, bijzonder hoogleraar Toegepast economisch onderzoek aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit van Amsterdam en Kroonlid bij de SER. Economie: over arbeidsmarkt, woningmarkt en voorzieningenniveau in Amsterdam en de rest van Nederland vanuit macro-economisch perspectief.

– 3 maart 2014 – prof. dr. Bob ten Cate, hoogleraar Experimentele preventieve tandheelkunde bij Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), UvA/VU, en Academiehoogleraar bij de KNAW. Mondgezondheid: over het belang van fluoride voor een gezond gebit, de rol van bacteriën in de mond, de relatie tussen mond- en algemene gezondheid.

– 10 maart 2014 – prof. dr. Lydia Krabbendam, hoogleraar Onderwijsneuropsychologie aan de Faculteit Psychologie en Pedagogiek van de Vrije Universiteit. Mindsets: over de invloed van cultuur op de werking van de hersenen, meisjes- en jongensgedrag en de rol van het onderwijs.

– 17 maart 2014 – prof. dr. Ernst Hirsch Ballin, hoogleraar Rechten van de mens aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam. Rechten. Over Amsterdam als kennisstad van het recht, de slavernij en de grondbeginselen van Nobelprijswinnaar Tobias Asser.

Waar en hoe laat?

De locatie is CREA, Roeterseilandcampus, Nieuwe Achtergracht 168-178, 1018 WV Amsterdam.

Tijd lezingen: 20.00 tot 21.30 uur (inloop vanaf 19.30 uur)

Aanmelden voor de Amsterdam Lezingen 2014

Aanmelden voor een of meer van de lezingen kan vanaf heden via de website van de UvA. Het bijwonen van de lezingen is gratis. Aanmelden is noodzakelijk vanwege het beperkt aantal plaatsen.


Posted

in

by

Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *