Gelezen in ‘From metropolitan to regional urbanization’ (2009) van Edward Soja:
Eind 2009 hield de Amerikaanse geograaf Edward Soja de Enneüs Heermalezing. Deze jaarlijkse lezing wordt georganiseerd door De Alliantie en is bedoeld voor corporaties en stakeholders. Ik was er niet bij, maar ik downloadde de tekst.
Bij Soja weet je het wel. Hij is de postmoderne geograaf die vrij naadloos in de voetsporen treedt van de inmiddels stokoude Brit Sir Peter Hall. Net als zijn voorganger doet Soja het goed als spreker over het fenomeen stad en het wereldwijde proces van de verstedelijking. Als je de Randstad internationaal op de kaart wilt houden, dan moet je hem tegenwoordig benaderen. Het enige is, hoefde Hall alleen het Kanaal over te vliegen, Soja moet helemaal uit Los Angeles komen. Dat is een handicap. Maar de tijden zijn veranderd. Vliegen is niet meer zo duur en Soja zit regelmatig in Londen, Parijs of Amsterdam.
Wat zei Soja? Regionale verstedelijking is een nieuwe fase ingegaan. Ook de suburbs verstedelijken en bereiken dezelfde dichtheid als het centrumgebied. Regionale verstedelijking doet zich voor op een schaal die groter is dan ooit. En verder is die verstedelijking polycentrisch. Tot zover niets nieuws. Wat wel aardig is, is dat ook Soja het boek van Jane Jacobs uit 1969 (The Economy of Cities) heeft herontdekt en de stedelijke regio nu ziet als motor van de economie. "One of the most dramatic discoveries in all of the social and economic sciences in recent years is that urbanization – in whatever its form – has been the primary force driving all economic development, technological innovation and cultural creativity." Met dank aan Richard Florida, die hij overigens niet noemt. Hier introduceert hij het begrip ‘spatial justice’. Net als Susan Fainstein schrijft hij over dit onderwerp kennelijk een boek. Dat wordt dus de nieuwe trend, ook in Nederland: de rechtvaardige stad. Mark my words!
Helemaal op het eind wijdt Soja ook nog een paar woorden aan de Randstad. Dat wordt kennelijk van hem verwacht, maar hier begeeft hij zich duidelijk op glad ijs. Zijn idee is dat Luxemburg het binnen de Megaregio Randstad-Brussel-Keulen erg goed doet en dat Amsterdam niet moet denken dat het het financiële centrum zal blijven. "Remaining parochially national or even more local, and ignoring the new regional urbanization processes as they expand beyond the city to a global scale may create major problems for the future development of the first recognized city region, the Randstad." Wie zou hem dit hebben ingefluisterd?
Geef een reactie