First Mountain City

Gehoord in de Protestantse Diaconie te Amsterdam op 9 oktober 2019:

Afbeeldingsresultaat voor second mountain brooks

Een maand geleden ontmoette ik hem. Hij had me via Linkedin uitgenodigd. Uiteindelijk kwam het ervan, op de dag voor de presentatie van de toekomstvisie voor de Amsterdamse binnenstad in de Beurs van Berlage. We spraken elkaar in de Protestantse Diaconie aan de Nieuwe Herengracht, want Tim is stadspredikant. Het regende pijpenstelen. Natuurlijk ging het over de binnenstad, over mijn verblijf in de Oude Kerk dit voorjaar en over mijn bevindingen, maar we hadden het ook over mijn boek, dat hij afgelopen zomer had gelezen. Tim Vreugdenhil vertelde over David Brooks, de columnist van de New York Times. In ‘The Second Mountain’ beschrijft Brooks het gebrek aan commitment in onze hedendaagse samenleving. Het individualisme is te ver doorgeschoten. Dat gold ook voor hemzelf. Alles draait tegenwoordig om carrière, spullen, toffe dingen, aanzien, macht, geld. In zijn boek gebruikt hij het beeld van de twee bergen. We zien allemaal die ene berg en op de top aangekomen denken dat we er zijn, maar dat valt danig tegen. We zijn vergeten dat er nog een tweede berg bestaat. Geluk zoeken we naarstig, maar echte vervulling vinden we niet. Onze tevredenheid duurt maar kort. Steeds hongeren we naar meer. We beklimmen alleen de eerste berg. We zijn niet minder dan onze ziel kwijtgeraakt.

Twee bergen. Mooie metafoor. De eerste berg draait om jezelf, de tweede om anderen. Het goede leven is niet gericht op pleziertjes, maar op diepe relaties met de mensen om je heen. Hyperindividualisme, sinds 2010 sterk aangejaagd door sociale media, verdooft je diepste verlangens, alles lijkt opwindend maar valt uiteindelijk tegen, het leven blijkt oppervlakkig, wantrouwen is het gevolg. Je wordt apathisch, pessimistisch, boos. Wantrouwen is een teken dat je de tweede berg niet herkent. “First mountain people are divided, alienated and insufficient,” schreef The New York Times in een boekbespreking. Tweedebergmensen leven daarentegen vanuit liefde voor anderen, zij zijn gecommitteerd, ze geven liever dan dat ze nemen, ze voelen een aanhoudende kracht. Niks geluk, maar ‘joy’, vervulling. “To live with joy is to live with wonder, gratitute and hope.” Wie de tweede berg beklimt heeft een doel, die stapt in een groter verhaal, die zoekt betekenis, is vervuld van een diep verlangen, weet zich deel van een bezielend verband. De predikant zei me dat hij Amsterdam een typische ‘First Mountain City’ vindt. Zijn analyse spoort met mijn bevinding die ik in ‘Een nieuwe historische binnenstad’ als vervreemding heb getypeerd: een geestelijke afstand die mensen voelen ten opzichte van hun omgeving. Vervreemding groeit snel, het wantrouwen is groot. De opgave: de historische binnenstad terugwinnen als tweede berg.


Posted

in

,

by

Comments

One response to “First Mountain City”

  1. Herbert van Hasselt Avatar
    Herbert van Hasselt

    Heel herkenbare observaties, ik zie die overal. En tóch ontmoet ik ook veel jongeren een ouderen van de ‘Tweede-Berg’ soort (*zie note). Wekelijks zelfs bij de zaterdagse Noorderkerk Concerten (dit seizoen 30x), zelfs grootouders met héél jonge kleinkinderen bij klassieke muziek.

    Daarom schreef ik dit op mijn FB, vanochtend: “JAN Hillebrand Wijsmuller* schilderde deze zelfde Noordermarkt-hoek in 1900, ook in de herfst. De huidige ‘Biologische Markt’ rond de Noorderkerk, die toen zo armoedig was, ja – toen in 1896.. Kijk ook maar naar image I, de foto van Jacob Olie, bij de hoek met de Westerstraat – waar ze tegenwoordig, iedere zaterdag, in de rij staan voor de koffie en de beroemde appeltaart… En nà de Noorderkerkconcerten – ook nog ‘in de rij’, daar tegenover – voor de wilde èn de kleinere, exquise oesters!

    “TOEN” Was dat wel anders, op dit Jordaanse arbeidersplein, tegenover Prinsengracht nr 1. Ook dichtbij de prachtige Brouwersgracht, met Amsterdam’s ‘rankste’ brug, de Melkmeisjesbrug… Haar allermooiste dus ook!

    OP Olie’s foto – van 123 jaar geleden – turen er 21 mensen naar zijn camera.. Op de natte, kale klinkers, en vanuit hun ‘late, verloren herfsttij’… 3 kinderen, 10 vrouwen, en 8 mannen. Waar zouden zij nu wel zijn ? – In àl hun lange, eeuwige.. ‘After Lives’ – waarover Peter Vigh’s compositie ons hier nog recent – 26/10 – een gezongen reportage gaf! In zijn schitterende werk “Totaliter Aliter”, of ‘Het is dáár totaal anders, dan wij ons ervan voorstellen’… Een hemels-gezongen inzicht dus, via ons ‘retourtje’ hiernamaals tot diep in de 12e eeuw.. Samen met het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor en Ensemble Black Pencil, o.l.v. Gregory Charette.

    MORGEN komen wij hier weer terug, zoals gebruikelijk, voor ons Zaterdagse ‘werk’. Even zal ik dan aan ook hen denken, die 21 Zielen, die Jacob zorgvuldig vastlegde en voor ‘altijd’… Morgen komen ook I Am Bach en Wolfgang Amadeus Mozart ! Met het ‘Kyrie Eleison’ of: Heer, heb medelijden, uit de grote h-moll Messe van 1733-1738 (BWV 232). Daarna Wolfgang’s complete Requiem mis KV 626 van 1791. En meer… Inloop 13.30 uur, aanvang: 14 u.

    TERUG.. en slenterend sluit ik de dag dan af, op weg naar de kerk van ‘Sint Catharina van Alexandrië’.. Tot 1865 werden ‘zij’ bijna ‘omsloten’ door de ‘Elendige Steegh’.. Dat alles lijkt iedereen nu totaal vergeten … Wat jammer, ja – waarom toch ?

    MIJN Hoopvolle conclusie: Op dit muziekpodium in de Jordaan, dat zijn 20e seizoen viert, kom ik totaal geen ‘Eerste-berg’ mensen tegen!

    *Note: Voor die Tweede-berg mensen deed ik ‘het’, Ik bedoel dus dat ‘Stegenonderzoek’, leidend tot een stadspleidooi. Hierbij ontmoette ook veel ‘hongerige’.. 2e B-ers, die toch grote behoefte hebben naar al die ontelbare verhalen achter de façades en onder de klinkers… Echter een grote drempel vormen de A’damse stadsambtenaren met hun slordig-techische, standaard ‘modellen’ …

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *