Goed nieuws

Gelezen in Het Parool van 23 januari 2009:

Afgelopen week was er een journalist van Elsevier bij mij over de vloer. Een aardige man. Het was, zoals hij zei, een orienterend gesprek. Hij wil het komende jaar gaan schrijven over ruimtelijke ordening. We kwamen te spreken over Amsterdam. "Hoeveel groeit Amsterdam nou eigenlijk?", wilde hij weten. Hij keek sceptisch. Ik zei: 5.000 inwoners per jaar. De hele Amsterdamse regio 14.000 per jaar. Dat vond hij niet indrukwekkend. Ik probeerde hem nog te zeggen dat je zo”n cijfer moet relateren aan de rest van Nederland en dat trouwens groei niet het streven is, maar dat was tevergeefs. Sommige mensen willen nu eenmaal stevig groeien.

Nu lees ik in Het Parool dat in 2008 de stad gegroeid is met liefst 9.000 inwoners. Dat is twee keer zo veel als in 2007. Dat is wel indrukwekkend, vooral ook omdat het allemaal gezinnen zijn. En ook dit: "Dat het aantal inwoners vorig jaar voor het derde jaar op rij groeide, kwam ook doordat minder niet-westerse allochtonen de stad verlieten. Gezinnen die eerder waren vertrokken, bijvoorbeeld naar Almere, kwamen ook terug."

Amsterdam telt nu, binnen haar gemeentegrenzen, 758.198 inwoners.

Is dit goed nieuws? Ja dit is zeker goed nieuws. Niet omdat Amsterdam zo nodig moet groeien, maar omdat gezinnen kiezen voor de grote stad en dat ze zelfs terugkeren. Het signaal is goed. Een lichtpuntje in deze tijd. Jammer alleen dat Jeroen Slot van de Dienst Onderzoek en Statistiek in hetzelfde artikel meedeelt dat 2008 het laatste jaar zal zijn met groei. Dit jaar – 2009 – geen groei. De optimist. Ik zou zeggen: als het maar geen krimp wordt.


Posted

in

by

Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *