Het wispelturige Zuiden

Gelezen in ‘Bakfietsen en rolluiken’ (2011) van Josse de Voogd:

Eerder schreef ik over het veranderende politieke landschap van Nederland (zie http://bit.ly/ouJdDe). Was het om die reden dat ik laatst een lezenswaardig boekje van cultureel antropoloog Josse de Voogd in handen kreeg over ons nationale stemgedrag? Het verscheen bij het wetenschappelijke bureau van GroenLinks. De Voogd onderzocht de uitslagen van vier meest recente verkiezingen in Nederland, die tussen 2009 en 2011. De uitslagen per gemeente vergeleek hij met het type woonplaats en woonbuurt. Zo was hij in staat het nieuwste politieke landschap van Nederland te beschrijven. Lastig? Nee hoor. De Voogd: “Wordt het straatbeeld gedomineerd door bakfietsen, ja-neestickers op brievenbussen en gevelplanten aan negentiende eeuwse woningen? Grote kans dat GroenLinks hier de grootste partij is. Zie je veel rolluiken, protserige witte hekwerken, bordjes met ‘hier waak ik’, opgepimptje VW-golfjes en, als je naar binnen kijkt, SBS6 op de buis? Dan is de kans groot dat de PVV hier goed scoort.” Nieuwsgierig naar de typering van de andere partijen lees ik verder. “D66’ers verraden hun aanwezigheid met de NRC bij het oud papier en Saabs en Volvo’s op straat, terwijl een CDA’er zijn stoepje sneeuwvrij maakt en met een schuin oog kijkt op de buren dat ook doen.” Aan de buurt kun je dus aflezen op welke partij wordt gestemd. Op basis hiervan ontwaart De Voogd een progressieve ‘Green Belt’, een strook gemeenten die loopt van Alkmaar naar Nijmegen en die bij Veenendaal de conservatieve ‘Bible Belt’ kruist. “Daarin liggen de progressieve studentensteden Amsterdam, Utrecht, Wageningen en Nijmegen, andere steden met veel hoger opgeleiden, zoals Haarlem, Amersfoort, Wageningen en Arnhem, en groene randgemeenten als Bergen, Zeist, Renkum en Ubbergen.” De Voogd duidt deze strook aan als ‘de ruggengraat van progressief Nederland’.

Interessant is vooral de analyse van de zuidelijke provincies, en dan met name van Brabant. Sectoren als high-tech en ict zijn er sterk in opkomst, de provincie kent de grootste autodichtheid van het land. De welvaart drukt zich hier uit in cataloguswoningen met buxustuintjes. De VVD groeit er sterk. De Voogd maakt een vergelijking tussen Brabant en regio’s als Beieren in Duitsland en Texas in de Verenigde Staten: achterstandsgebieden die snel welvarend zijn geworden en die moderniteit met traditie in evenwicht willen brengen. “Door de snellere bevolkingstoename drukken deze conservatieve regio’s een groeiend stempel op de landelijke politiek.” Het kabinet Rutte typeert hij als typisch suburbaan. Vooral in het zuiden is de aanhang groot. Het stemgedrag van Zuid-Nederland lijkt wispelturig, maar is het niet. Het gaat om suburbaan wonen en om achterstelling en vooruitgang, zich uitdrukkend in een sentiment dat al snel ontaardt in: ‘Ze zoeken het maar uit in Den Haag’.


Posted

in

by

Comments

One response to “Het wispelturige Zuiden”

  1. dirk Avatar
    dirk

    Hoe verklaren we de Groenen-victorie in de traditionele CDU-deelstaat Baden Wurttenberg? Bovendien de meest succesvolle en bijna rijkste deelstaat.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *