Liever een kluswoning

Gelezen in doctoraalscriptie van Lennart van Assema (2013):

Kluswoningen zijn een nieuw verschijnsel in de Nederlandse woningbouw. Lennart van Assema, student planologie aan de Universiteit van Amsterdam, schreef er een masterscriptie over. Zijn onderzoek concentreerde zich op de flat Kleiburg in Amsterdam Zuidoost. Nadat woningbouwvereniging Rochdale deze originele Bijlmerflat op 7 januari 2011 voor 1 euro te koop had gezet, meldden zich meer dan zestig geïnteresseerden. De winnaar werd De Flat met het klushuizenconcept, die zijn idee mocht uitwerken. Alle woningen uit de eerste tranche zijn inmiddels verkocht. Meest opvallende uitkomst van het onderzoek van Van Assema vond ik dat liefst 45 procent van de in koop geïnteresseerden ouder is dan dertig jaar en ook een koopwoning achterlaat. Kluswoningen in de Bijlmermeer zijn dus zeker niet alleen aantrekkelijk voor starters op de woningmarkt. Alle kopers geven aan de kluswoning vooral interessant te vinden vanwege de vele vierkante meters die men krijgt tegen een zeer lage prijs.

Waar komt het kluswoningconcept eigenlijk vandaan? Lennart van Assema stelt dat het allemaal begon in Rotterdam, waar in 2005 een blok krotwoningen voor 1 euro van de hand werd gedaan. Op Youtube is inderdaad een mooi filmpje te zien van de aanpak van het zogenaamde Wallisblok in Spangen. Echter, een jaar daarvoor startte Net5 met de televisieserie ‘Het blok’, waarin vier stellen in 77 dagen tijd een woningblok moesten verbouwen in de Amsterdamse Tsaar Peterstraat. Elke week werd er daar in Amsterdam Oost, om de hoek van het hoofdkantoor van SBS, een kamer opgeleverd. De winst bij verkoop mochten de klussende stellen als tegenprestatie houden. Het Australische format werd in ons land een doorslaand kijksucces. Het had iets weg van Big Brother, maar was stedelijker, positiever, beter. Het ging over ‘klusleed’ en ‘werken onder hoge druk’ en ruzies. Dit succesvolle televisieformat kwam aan de basis te liggen van het kluswoningconcept. Het maakt op dit moment furore in de Nederlandse volkshuisvesting. Dankzij de crisis. Maar ook dankzij een commercieel televisiestation. Een Australische innovatie dus, in ons land geïntroduceerd in Amsterdam en later in Rotterdam praktisch toepasbaar gemaakt.


Posted

in

by

Comments

One response to “Liever een kluswoning”

  1. Frans van Hulten Avatar

    Wat jammer dat de research naar de herkomst van het Klushuizenconcept zo oppervlakkig is gedaan (een filmpje op youtube???). Het Klushuizenconcept is wel degelijk ontstaan in Rotterdam, niet in 2005, maar al enkele jaren daarvoor. Eerst op bescheiden schaal in de Rotterdamse Volmarijnstraat, waar in het jaar 2000 het eerste Klushuizenproject avant la lettre is ontstaan en later het wallisblok, waar niet in 2005, maar al in 2003 het klushuizenconcept zoals we dat nu in Nederland kennen door Urbannerdam en Hulshof Architecten in samenwerking met de gemeente Rotterdam is ontwikkeld . De student van Assema heeft het toch beter onderzocht dan professor Hemel. Dat veel mensen het klushuizenconcept nog steeds relateren aan de televisieshow “het Blok” is bijzonder jammer. Klushuizenkopers zijn geen ruziemakende en hijgerige types uit op een zo groot mogelijk geldelijk gewin, maar juist bijzonder sociaal en betrokken naar elkaar en naar hun omgeving met de wens om een woning te realiseren waar ze nog vele jaren met veel plezier blijven wonen.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *