Technologiegroeier Amsterdam

gelezen in Emerce van 28 augustus 2008:

De grootste groeiers op de Nederlandse technologiemarkt zijn veelal in Amsterdam gevestigd. Dat meldt Deloitte deze week in haar jaarlijkse Technology Fast 50. Op de ranglijst worden de grootste Nederlandse technologiegroeiers gerangschikt naar hun omzetgroei van de afgelopen vijf jaar. Liefst dertien van de vijftig snelstgroeiende technologiebedrijven bevinden zich in de hoofdstad. Ter vergelijking, Brabant levert er vier. Heel Zuid-Holland levert vijf bedrijven op de lijst. 

Het zal voor velen een opzienbarende uitkomst zijn. Amsterdam wordt niet snel met technologie geassocieerd. Daarop lijkt een patent te rusten bij Brabant en de Technische Universiteiten in Zuid-Holland, Twente en Brabant. Althans, dat is de beeldvorming. Als het om Amsterdam gaat, heeft men het over financiële dienstverlening, media, creatieve industrie, toerisme en cultuur. Dat er ook nog zoiets als technologie zou bloeien in de noordelijke Randstad wil er bij velen niet in. Tom Tom? Is dat dan een Amsterdams bedrijf?

Hoe valt deze verrassende uitkomst te verklaren? Heel simpel. De Amsterdamse economie wordt steeds diverser en krachtiger. De aanwezigheid van Sara en AMS-IX in de Watergraafsmeer plus de glasvezelinfrastructuur doen hun werk. Maar er is meer. Talent hoopt zich op in Amsterdam. De stad wordt steeds internationaler. De tolerantiegraad is nog altijd hoog. Hoe formuleerde Richard Florida de succesformule voor steden in het postindustriële tijdperk ook alweer? Talent, Technology and Tolerance. Zoiets. Deloitte laat zien dat het in Amsterdam werkt.


Posted

in

by

Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *