Tony Cohen

Gelezen in Het Parool van 2 september 2008:

Tony Cohen is een modemerk. Tonny Cohen (41) zelf is een Amsterdamse ondernemer en modeontwerper. Hij bezit twee winkels in de stad. Een op het Rokin, een in de PC Hooftstraat. De eerste is een outlet waar Cohen kleding uit verouderde collecties tegen gereduceerde prijzen verkoopt, de tweede is een winkel op proef in de meest internationale winkelstraat van Amsterdam. De eerste winkel loopt slecht, de tweede uitstekend. Maar Tony Cohen maakt zijn grootste omzet in het buitenland. Hij heeft vierhonderd verkooppunten wereldwijd. Daaronder telt hij ook warenhuizen als Harvey Nichols en Barneys in New York. En ook dit jaar stond hij weer, als een van de weinige buitenlanders, op de New York Fashion Week. Zijn productieatelier is gevestigd in India, maar delen van de collectie komen ook uit Hong Kong, Turkije en Italië. Hij produceert overigens in oplages van niet meer dan maximaal dertigduizend stuks.

Dat alles stond te lezen Het Parool. En het mooiste aan het artikel waren de passages over de achtergrond van Cohen: "Ik ben opgegroeid met mode. Toen ik vier was stond ik al met mijn oma – die een passie voor tweedehands jurken had – op het Waterlooplein en de Westermarkt. Mijn vader heeft ruim veertig jaar in het confectiecentrum gewerkt en mijn broer werkte bij een modegroothandel. Als kind had ik a een uitgesproken smaak." Op zijn achttiende werd zijn honkbaltalent ontdekt tijdens een WK-wedstrijd. Vervolgens speelde hij bij de Pittsburg Pirates. Na twee jaar professioneel honkbal keerde Tony terug naar Amsterdam. Het verklaart waarom hij meer op Amerika is gericht dan op Nederland. Hij heeft wel overwogen om te verhuizen, "en misschien dat het er ooit nog van komt. Maar ik vind het ook wel weer heel prettig om in Amsterdam te wonen en te werken."

Van Waterlooplein tot Harvey Nichols in New York, het kan binnen twee generaties. Een ondernemersgeest, ontwerptalent en de kans om vanuit het Amsterdamse biotoop via honkbal in New York te belanden. Amsterdam biotoop? Ach, de twee winkels in Amsterdam doet hij er gewoon bij. "Ik ben wel blij met een winkel in Amsterdam; de stad is toch mijn thuishaven en het is prettig om ook hier zichtbaar te zijn."


Posted

in

by

Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *