Uitverkoop

Gelezen in ‘Over vertrouwen’ (2012) van Cees de Bruin:

Twee berichten uit Rotterdam. Het ene is een interview met Wouter Vanstiphout, architectuurcriticus te Rotterdam, verschenen op 29 mei op Architectenweb. Vanstiphout klaagt daarin over het feit dat projectontwikkelaars in Rotterdam de stad niet meer serieus nemen. “Ze worden op geen enkele manier gedwongen, verleid of geholpen om na te denken over de context, de identiteit van de stad, de lokale gevoeligheden, de publieke belangen. Het is gewoon een uitverkoop.” Volgens de architectuurcriticus, tevens lid van de Rotterdamse welstand, laat Rotterdam zien “dat onze eigen overheden het laten lopen.” Er is in Rotterdam een cultuur ontstaan waarin degene die betaalt, bepaalt. Desintegratie van de publiek planning, noemt Vanstiphout dat. Er zou sprake zijn van een ideeën- en machtsleegte aan gemeentelijke zijde. De oorzaak zoekt hij onder andere in het feit dat de gemeentelijke diensten zijn “kapot gereorganiseerd” en “geen enkele samenhangende lijn” meer kennen in de omgang met projectontwikkelaars. Er is in de Maasstad niet veel meer om trots op te zijn.

Het andere bericht is de Van Beuningenlezing 2012 van Cees de Bruin. Het boekje is een uitgave van de Economic Development Board Rotterdam, een college bestaande uit dertig onafhankelijke en gezichtsbepalende Rotterdammers uit bedrijfsleven, onderwijs, wetenschap, gezondheidszorg en cultuur. De Bruin is oprichter en eigenaar van Indofin Group, een internationale investeringsmaatschappij met een vestiging te Rotterdam. Vol afschuw beschrijft hij hoe de gemeente Rotterdam eind jaren tachtig “in tomeloze zelfoverschatting” steeds meer beleid ging ontwikkelen. “Dus begon de overheid te sturen, terwijl juist het laten vieren van de teugels zo cruciaal is voor het ontstaan van economische creativiteit of, met andere woorden, ondernemerschap.” De gemeente zou veel bescheidener moeten zijn, en dienender, en de lokale bureaucratie zou nog verder moeten worden teruggebracht. De gemeente moet het zich ook niet zo moeilijk maken door in lastige wijken aan de slag te gaan. “Kies voor de wijken waar al enige saamhorigheid of organisatie bestaat.” De Bruin: “De overheid lijkt nog steeds de omgekeerde beweging te maken: zij trekt nog steeds zaken naar zich toe die ze los zou moeten durven laten.” Op het omslag van het boekje staat een foto afgedrukt van het beeld van Naum Gabo voor de Bijenkorf aan de Lijnbaan. Dat kunstwerk roest weg. Dat beeld opknappen, dáárover zou de gemeente zich druk moeten maken. Aldus De Bruin van de Rotterdamse Economic Development Board.


Posted

in

,

by

Comments

One response to “Uitverkoop”

  1. Daniel Hake Avatar

    Dit gebeurt er wanneer er vrijwel geen creatieve/kritische klasse meer in de gemeente woont om het bestuur te corrigeren. Gelukkig weet Amsterdam die klasse wel aan te trekken, wat de publieke besluitvorming zeker ten goede komt. Op korte termijn lastig voor het bestuur, die kritische burgers, op lange termijn van groot belang.

    Ik merk op dat de periode dat in Amsterdam de grootste gedrochten werden ontwikkeld – Maupoleum, Bijlmer, misschien Stopera? – ook de tijd was dat de middenklasse de stad werd uitgejaagd. En dat de metro- en kroningsrellen, toen (een deel van) de bevolking die politiek niet meer pikte, leidde tot een andere benadering in de stedenbouw die de populaire buurten van nu heeft opgeleverd (NIeuwmarktbuurt, Westerpark).

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *